Debat

Fors A/S: Affaldssektoren gemmer sig under radaren

DEBAT: Forsyningssektoren gennemgår en organisatorisk revolution, men affaldssektoren putter sig under radaren. Også denne branche er dog nødt til at løfte hovedet og se en ny hverdag med effektiviseringer og konkurrence i øjnene, mener Michael Brandt fra Fors A/S.

"Som direktør i en virksomhed, der
sender adskillige tons affald til kommunalt anvist forbrænding hver
eneste dag, ærgrer det mig, at vi ikke har mulighed for at afprøve
markedet," skriver Michael Brandt i dagens debat.
"Som direktør i en virksomhed, der sender adskillige tons affald til kommunalt anvist forbrænding hver eneste dag, ærgrer det mig, at vi ikke har mulighed for at afprøve markedet," skriver Michael Brandt i dagens debat.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Brandt
Administrerende direktør i Fors A/S

Der er næppe et multiforsyningsselskab i det ganske land, der i 2016 organisatorisk er skruet sammen som for ti år siden. Vi kan ikke længere dække os under ’hvile-i-sig-selv’-princippet, men skal levere effektiviseringer og gevinster.

Groft sagt har det virket. Og en af sidegevinsterne er, at vi nu – især på vand- og spildevandssiden – er blevet markant bedre til at tænke på tværs af kommunegrænser. Det giver rigtig god mening. For vand løber som bekendt den vej, som er nemmest, og skeler ikke til, om det er gennem den ene eller den anden kommune.

Det betyder for eksempel, at vi i Fors A/S – i samarbejde med andre selskaber – er i færd med at undersøge, hvor det samlet set er mest rationelt at placere nye renseanlæg.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det kan medføre, at vi i fremtiden sender spildevand videre til kollegaers renseanlæg, fordi det er det, som giver vores kunder den bedste pris og det bedste miljø.

Affaldsmonopoler giver højere priser
Noget anderledes står det til hos affaldsforbrændingerne.

Vand løber som bekendt den vej, som er nemmest, og skeler ikke til, om det er gennem den ene eller den anden kommune.

Michael Brandt
Direktør i Fors A/S

Her flyder affaldet (altså den ikke-genanvendelige slags) nemlig hen til det sted, hvor den enkelte kommune anviser – oftest det kommunalt ejede monopol. Og det, er jeg hverken overbevist om, er det bedste eller billigste.

Det er der flere grunde til.

Først og fremmest er der i Danmark – og således blandt de fleste kraftvarmeværker – skabt en betydelig overkapacitet. En sådan overkapacitet vil på et frit marked medføre lavere priser, fordi konkurrenterne kæmper om at tiltrække kunder.

Men sådan fungerer det ikke i affaldssektoren. I affaldssektoren sikrer monopolet, at affaldsforbrændingerne kan fastholde højere priser for de kommunalt anviste virksomheder i vished om, at kunderne ikke har andre alternativer. Samtidig tilbyder affaldsforbrændingerne andre og konkurrencedygtige priser til virksomheder, som ikke er underlagt kommunal anvisning og dermed frit kan vælge mellem flere forskellige leverandører.

Lad os afprøve markedet
Som direktør i en virksomhed, der sender adskillige tons affald til kommunalt anvist forbrænding hver eneste dag, ærgrer det mig, at vi ikke har mulighed for at afprøve markedet.

Det giver derfor god mening med realisering af effektiviseringer i affaldsforbrændingssektoren.

I Fors A/S ønsker vi at give vores kunder den bedste service til den lavest mulige pris, og her vil afskaffelse af anvisningsretten være kærkommen. Det vil nemlig give os mulighed for at ”afprøve markedet” og vælge den ”bedste skorsten”.

Tænk affald på tværs af kommunegrænserne
Vi mener, at affald – ligesom vand – bør løbe den vej, der er nemmest, og bakker derfor op om øgede krav om effektiviseringer i affaldssektoren generelt.

Ikke blot af affaldsforbrænding, men også indsamling.

Et oplagt sted at hente effektiviseringerne er ved at arbejde helhedsorienteret på tværs af både forsyningsarter og kommunegrænser. For det handler vel om at have den bedst mulige affaldshåndtering til den bedst mulige pris.

Vi i Fors A/S er klar til konkurrencen. Er resten af affaldssektoren?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Brandt

Fhv. adm. direktør, Fors
Linjeofficer (Hærens Officersskole 2000), MBA (Hærens Officersskole 2004), Cand.scient.pol. (SDU 2009), CBS Bestyrelsesuddannelsen (CBS 2022)

0:000:00