Debat

Fremtidens forsyningssektor til gavn for hele Danmark

DEBAT: Hvordan skaber vi fremtidens forsyningssektor, så den både er effektiv og står styrket på nøgleparametrene miljø, velfærd, ejerskab og vækst? Det spørgsmål sætter Dansk Affaldsforening til debat sammen med repræsentanter fra virksomheder, tænketanke, fagbevægelsen og politikere på foreningens årsmøde Affald 2016 i dag.

Klaus Ulrik Mortensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Jakobsen og Ole Bondo Christensen
Hhv. formand og næstformand Dansk Affaldsforening

Regeringen har annonceret, at den vil spille en samlet strategi for forsyningssektoren ud i 2016. Det er endnu uvist, hvad dette udspil vil indeholde, men signalerne fra Slotsholmen har indtil nu været, at man har fokus på snævre økonomiske effektiviseringer.

I Dansk Affaldsforening vil vi mere end det. Uanset hvordan forsyningssektoren bliver organiseret, skal vinderne være borgerne og virksomhederne, og vi skal styrke den innovationskraft og det løfte, vi historisk har givet hinanden: at alle i Danmark, uanset hvor vi bor, skal have adgang til effektiv og miljøvenlig affaldsbehandling, rent og rigeligt drikkevand, miljøvenlig spildevandshåndtering og grøn og sikker varme i radiatoren.

Miljø, velfærd, ejerskab og vækst
Men hvordan? Det sætter vi fokus på, når Dansk Affaldsforening i dag sætter fremtidens forsyning til debat ud fra nøgleordene miljø, velfærd, ejerskab og vækst til vores årskonference Affald 2016:

  • Miljø – fordi vi skal sørge for vand, varme, spildevands- og affaldshåndtering så grønt og miljøvenligt som muligt.
  • Velfærd – fordi samfund og sundhedstilstand ville falde fra hinanden uden sikker forsyning.
  • Ejerskab – fordi vi er nået hertil på grund af stærkt offentligt ejerskab, et godt samarbejde med private virksomheder og en robust økonomisk non-profit styring.
  • Vækst – fordi Danmark kan eksportere viden og teknologi til resten af verden, hvor der investeres astronomiske summer i sikker og sund forsyning.

I Dansk Affaldsforening kalder vi dette for den dobbelte bundlinje. Vi skal både arbejde for en sund økonomi og for et sundt samfund med alle de facetter, det indebærer.

Men for mange års politisk stilstand og modsatrettede udmeldinger fra centralpolitisk hold om, hvad sektoren skal og ikke skal, har sat investering i ny teknologi og nye forretningsområder i stå. Så længe der hersker usikkerhed om de fremtidige rammer for affaldssektoren, kommer vi ikke videre med den grønne omstilling, cirkulær økonomi, systemeksport, mere OPP, nye sorteringsanlæg eller flere genbrugsbutikker på genbrugspladserne – for bare at nævne nogle få eksempler.

To affaldsstrømme
En af de største barrierer for udvikling i sektoren er, at man politisk i 2010 skabte to kunstige og skarpt adskilte affaldsstrømme af genanvendeligt affald – en fra husholdninger og en fra erhverv – som nærmest ikke må røre hinanden. Det betyder, at kommuner og private virksomheder ikke kan løse opgaven i fællesskab, og eksempelvis pulje de to strømme af affald i et fælles sorteringsanlæg.

Statens egen evaluering af reformerne viser da også, at det hverken er blevet bedre for erhvervsliv, kommuner eller miljøet. Det er kun blevet mere besværligt.

I stedet afskærer vi os selv fra væsentlige synergieffekter, og vi bringer iværksættere og små virksomheder i en klemme, fordi kommunen ikke længere kan tage affaldet med, selvom virksomhederne fortsat ønsker at gøre brug af kommunens ordning. Det skal vi kunne.

Vi ønsker forandring i form af frihed og mulighed til at kunne udvikle sektoren hele vejen rundt for at skabe vækst, velfærd og miljø for alle, rodfæstet i et stærkt offentligt ejerskab, og i endnu tættere samarbejde med det private erhvervsliv end i dag. Vi vil ikke blot være en del af kortsigtede, teoretiske effektiviseringspotentialer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Bondo Christensen

Borgmester (S), Furesø Kommune, formand, Vestforbrænding
cand.techn.soc. (Roskilde Uni.)

Mads Jakobsen

Landbruget (Asmildkloster Landbrugsskole 1988)

0:000:00