Debat

Huawei: Teleforliget skal fokusere på at skabe et bedre samfund

DEBAT: Et nyt 5G-netværk kan ændre hele vores samfund. Derfor er teleforliget afgørende for udviklingen og fremtiden i Danmark, skriver Jason Lan, CEO Huawei Denmark.

Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jason Lan
CEO Huawei Denmark

I januar i år – i en kantine i Sydhavnen i København – kunne man se et glimt af fremtiden. Og ”glimt” er meget bogstaveligt, for i den 5G-test, som TDC og Huawei sammen gennemførte den dag, opnåede vi en downloadhastighed på 70Gbit per sekund. Det svarer nærmest til at downloade syv film i HD-kvalitet på den tid, det tager at blinke med øjnene. Eller i runde tal; en hastighed, der er tusind gange højere end det, vi kender fra nutidens 4G-netværk.

Testen blev gennemført i et lukket miljø, men viser ikke desto mindre, hvad det er for et potentiale, vi som samfund står over for de kommende år. Hvis vi er i stand til at skabe rammerne og udnytte mulighederne.

Populært sagt kan man sige, at hvor indførelsen af 4G ændrede vores personlige liv, så har 5G potentialet til at skabe et bedre samfund. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Nyt netværk kan ændre samfundet
5G er nemlig meget mere end downloadhastighed på et netværk – det er også forudsætningen for for eksempel førerløse biler.

Det er godt og et vigtigt skridt, at Folketinget har besluttet at tillade forsøg med førerløse biler. Men hvis bilerne for alvor skal lette vores hverdag, kræver det garanti for høj datahastighed, lynhurtig reaktionstid og en stor stigning i antallet af adgangspunkter. Så bilerne kan interagere med hinanden, sikre hurtigt glidende trafik og undgå ulykker. Det vil 5G-netværket kunne levere.

Populært sagt kan man sige, at hvor indførelsen af 4G ændrede vores personlige liv, så har 5G potentialet til at skabe et bedre samfund. 

Jason Lan
CEO Huawei Denmark

Forestil dig for eksempel en førerløs bil, der kører 100 kilometer i timen og pludselig skal bremse op. Med 4G vil bilen i praksis bevæge sig cirka 1,4 meter inden den bremser, på grund af reaktionstiden på netværket. Med 5G vil den bruge 2,8 centimeter.

5G er også nøglen til, at sundhedssektoren kan skabe reelle gennembrud, for eksempel i udviklingen af fjernoperationer til gavn for hele Danmark. Her er teknologien en bremseklods. Skal en læge fjernoperere en patient i realtid, kræver det utroligt lave reaktionstider på netværket, så der ikke er den mindste forsinkelse mellem læge og robot. Det vil 5G-netværket være gearet til at sikre.

Endelig er 5G banebrydende for hele det område, vi kalder Internet of Things – det vil sige elektroniske enheder, der kan kommunikere direkte med hinanden. Det er en vigtig vej til at reducere udslippet af CO2, for eksempel når sensorer opfanger mængden af trafik, så vi smart kan regulere lyset eller data om vejrforholdet, så landmænd kan spare på vandet.

Teleforliget er en del af udviklingen af vores samfund
På tværs af IT-industrien er der efterhånden en god fælles forståelse af, hvad 5G skal kunne levere. Når der er enighed om fælles standarder og det spektrum, som 5G skal operere inden for, har lovgiverne en vigtig rolle i at sikre, at de rette frekvensbånd bliver tilgængelige. Og ikke mindst at sikre gode rammer for investeringer.

For der er meget andet end telefoni og datatrafik på spil i det kommende teleforlig, som gerne skulle befæste Danmarks frontløberposition på teleområdet.

Teleforliget handler om forudsætningen for at udvikle vores samfund. Derfor skal vi også i fællesskab forstå at tænke mennesker med i ligningen.

I dag er mange danskere usikre på, hvad 5G er for noget. Her har vi i industrien en fælles opgave sammen med politikere og myndigheder i at informere og engagere befolkningen. Så ikke mindst de yngre generationer kan tænke med på, hvordan vi skaber et bedre samfund og griber de muligheder, teknologien stiller til rådighed. 

Danmark har alle forudsætninger for at blive en førernation på 5G. Det skal et kommende teleforlig også være i stand til at forløse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00