Debat

Ingeniører: Politisk fodslæb giver vand i kælderen

DEBAT: Mens man evaluerer, er kommunernes klimatilpasningsindsats sat på stand-by. Det har skabt uklarhed på markedet og en regning, der skal betales af borgere og virksomheder, mener Ulrik Albertsen fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Mens vi venter på politikerne, risikerer vi, at borgene får vand i kælderen og virksomhederne mister dyrt erhvervede kompetencer," lyder det fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører. <br>
Mens vi venter på politikerne, risikerer vi, at borgene får vand i kælderen og virksomhederne mister dyrt erhvervede kompetencer," lyder det fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører.
Foto: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulrik Ryssel Albertsen
Erhvervspolitisk chef, Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Kommunernes klimatilpasningsindsats er i øjeblikket sat på stand-by.

Kommunerne afventer nemlig den igangværende evaluering, og hvorvidt den efterfølgende politiske proces ender med, at de overfladebaserede klimatilpasningsløsninger igen kan finansieres 100 procent over vandtaksterne.

Man kan ikke fortænke kommunerne i at afvente, for siden de gamle regler for medfinansiering udløb 31. december 2015, har de skullet betale 25 procent af en ofte meget stor millioninvestering. De penge har mange kommuner ikke, og derfor afventer de i håbet om, at Folketinget igen giver mulighed for at finansiere de overfladebaserede klimatilpasningsløsninger 100 procent over taksterne.

Mens vi venter på politikerne, risikerer vi, at borgene får vand i kælderen og virksomhederne mister dyrt erhvervede kompetencer.

Stop-go-politik er gift for klimatilpasning og erhvervsliv
Politisk fodslæben med at igangsætte evalueringen har forsinket den med et år, og det har store konsekvenser.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

For et år med usikkerhed om de fremtidige rammevilkår rammer nemlig både klimatilpasningen i Danmark og det erhvervsliv, der udarbejder projekterne.

Klimatilpasningsindsatsen vil blive forsinket og vil kunne mærkes næste gang regnen falder tungt. Også den del af erhvervslivet, der udarbejder projekterne, er mærket af den stop-go-politik. I rådgiverbranchen er man bl.a. så småt begyndt at sige farvel til dygtige medarbejdere, fordi bunden er faldet ud af markedet for grønne klimatilpasningsløsninger.

Mens vi venter på evalueringen og den efterfølgende politiske proces, bør regeringen derfor udvise rettidig omhu og genindføre muligheden for fuld takstfinansiering af de overfladebaserede klimatilpasningsløsninger.

Ulrik Ryssel Albertsen
Erhvervspolitisk chef, Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Det er en katastrofe, for de samme medarbejdere er ikke nødvendigvis tilgængelige, når politikerne igen har skabt sikkerhed om de fremtidige rammebetingelser.

Op- og nedskalering af forretningsområder er dyrt og uhensigtsmæssigt - ikke mindst i en branche (den rådgivende ingeniørbranche), hvor medarbejderne er både videns- og omkostningstunge. Samtidig bidrager den politiske fodslæben bestemt heller ikke til at virkeliggøre visionen om at gøre vand til det nye vind.

Derfor burde politikerne have udvist rettidig omhu og forlænget de eksisterende regler, indtil der var klarhed om fremtiden. Regningen for stop-go-politikken samles op af erhvervslivet og borgere med oversvømmede kældre.

Fuld takstfinansiering er en åbenlyst god ide
Det kan undre, at regeringen har bragt sig selv i en situation, hvor muligheden for hundrede procent takstfinansiering af overfladebaserede klimatilpasningsløsninger er sat ud af kraft. For det er en åbenlyst god ide.

Fx kan der være store besparelser at hente i anlægsfasen ved at implementere alternative klimatilpasningsløsninger med delvise overfladeløsninger, i stedet for de traditionelle underjordiske beton-bassinløsninger.

Hertil kommer den positive rekreative værdi, som de overfladebaserede klimatilpasningsløsninger ofte medfører – til stor glæde borgerne i kommunerne.

Derfor er det både økonomisk og politisk uforståeligt, at man i minimum et år de facto suspenderer muligheden for at gennemføre nogle af de bedste og økonomisk set mest ansvarlige klimatilpasningsløsninger.

Mens vi venter på evalueringen og den efterfølgende politiske proces, bør regeringen derfor udvise rettidig omhu og genindføre muligheden for fuld takstfinansiering af de overfladebaserede klimatilpasningsløsninger, indtil der er klarhed over de fremtidige rammebetingelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00