Debat

LA og Forbrugerrådet Tænk: Danskerne skal kunne trække dele af varmepumpen fra i skat

Den nuværende varmepumpepulje er usikker for både forbrugere og producenter, og det bremser os i at komme væk fra fossile varmekilder. Lad os i stedet give forbrugerne mulighed for at trække en del af varmepumpen fra i skat, skriver Karin Breck og Steffen Frølund.

Varmepumpen er særligt et godt valg for de forbrugere, der ikke kan tilslutte sig det kollektive fjernvarmenet, for eksempel fordi de bor i et tyndtbefolket område, skriver Karin Breck og Steffen Frølund.
Varmepumpen er særligt et godt valg for de forbrugere, der ikke kan tilslutte sig det kollektive fjernvarmenet, for eksempel fordi de bor i et tyndtbefolket område, skriver Karin Breck og Steffen Frølund.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Karin Breck
Steffen Frølund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er flere gode grunde til, at vi skal væk fra gas og andre fossile varmekilder og i stedet bruge strøm til at opvarme vores boliger. Strømmen i vores elnet bliver grønnere og grønnere, og så er det en stabil energiform, som vi kan producere her til lands.

Men mens fjernvarmen udrulles så hurtigt, vidt og bredt, den kan, er der allerede nu mange forbrugere, som ved, at de ikke kommer til at kunne tilslutte sig det kollektive fjernvarmenet, for eksempel fordi de bor i et tyndt befolket område.

Forbrugere uden udsigt til fjernvarme skal også have mulighed for at skaffe sig af med gas- eller oliefyret og erstatte det med en grønnere løsning. Her er varmepumpen et godt valg.

I dag giver varmepumpepuljen momentvis forbrugerne mulighed for at søge tilskud til at købe en varmepumpe. Problemet er, at puljen i dag åbner og lukker på uigennemsigtig vis.

Karin Breck og Steffen Frølund
Hhv. politisk chef, Forbrugerrådet Tænk og MF(LA)

Men en varmepumpe kan koste op imod 150.000 kroner, og mange forbrugere er derfor helt afhængige af at kunne få økonomisk støtte til at komme væk fra gassen.

Uigennemsigtige regler

I dag giver varmepumpepuljen momentvis forbrugerne mulighed for at søge tilskud til at købe en varmepumpe. Problemet er, at puljen i dag åbner og lukker på uigennemsigtig vis.

Det er ofte uvist, hvornår ansøgningsperioderne for tilskud er åbne, hvad tilskuddets størrelse er, og om puljen er stor nok til alle ansøgere år til år. Det gør det både usikkert for forbrugere med gasfyr og udbydere af varmepumper, og det bremser udfasningen af gas og andre fossile opvarmningskilder.

Forbrugerne risikerer at stå i en situation, hvor gasfyret brænder sammen, og de akut skal skaffe sig en ny varmekilde. Er varmepumpepuljen ikke lige tilfældigvis åben, har mange ikke råd og vil måske ende med – som vi uheldigvis stadig ser ske – i stedet at købe et nyt gasfyr. Det nye gasfyr skal så udleve sin tid, før det igen giver mening for forbrugeren at investere i en varmepumpe.

Læs også

For udbyderne af varmepumper er varmepumpepuljen også uhensigtsmæssig. For forbrugerne venter naturligvis på, at varmepumpepuljen åbner, før de foretager investeringen, og det skaber en svingende efterspørgsel, som kan være meget svær at regne med.

Vi har brug for en mere stabil og forudsigelig støtteordning, som giver incitament til at komme væk fra gassen og hen på grønnere varmeløsninger.

Karin Breck og Steffen Frølund
Hhv. politisk chef, Forbrugerrådet Tænk og MF(LA)

Behov for stabil støtte

Vi har brug for en mere stabil og forudsigelig støtteordning, som giver incitament til at komme væk fra gassen og hen på grønnere varmeløsninger.

En fradragsordning, hvor forbrugeren vil kunne trække en del af udgiften til varmepumpen fra i skat, vil give et sådant incitament. Det er langt simplere for forbrugerne at regne med, mere fleksibelt, og så vil det også give en mere jævn efterspørgsel til udbyderne af varmepumper.

Forbrugerne vil selvfølgelig fortsat skulle leve op til samme krav, som vi stiller i dag med varmepumpepuljen.

Hvis man har udsigt til fjernvarme, kan man i dag ikke få tilskud fra varmepumpepuljen. Derfor skal man heller ikke i samme områder kunne trække en del af udgiften til varmepumpen fra i skat.

Lad os gøre det simpelt for forbrugerne uden udsigt til fjernvarme ved at give dem mulighed for at trække en del af udgiften til varmepumpen fra i skat.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Breck

Politisk chef og udviklingschef, Forbrugerrådet Tænk
Kandidat i offentlig administration (CBS, 1999)

Steffen Frølund

MF (LA)
MSc. i innovation og forretningsudvikling (CBS 2011)

0:000:00