Lilleholt om nyt solcelle-indgreb: Det er ikke en hovsa-løsning

SOLCELLER: Selvom regeringen igen vil bremse udbygningen af solceller frem mod 2020, så er udbygningen ikke løbet løbsk, siger ministeren. Vi er nødt til at finde en varig løsning, mener Socialdemokratiet.

Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix
Morten Øyen

Det er stærkt kritisabelt, at regeringen ikke konkret forsøger at få løst det grundlæggende problem med, hvordan vi får en god udbygning af solceller, men igen igen kommer med en hovsa-løsning.

Jens Joel (S)
Energiordfører

Det kunne godt se ud som hast, når regeringen i sidste øjeblik op til Folketingets sommerferie vil have taget farten af udbygningen af solceller.

Fakta
Om lovforslaget
  • Med lovforslaget afvikles timebaseret nettoafregning af elafgift af solcelleproduktion fra anlæg større end 6 kW, og der indføres i stedet øjebliksafregning.
  • For anlæg på timebaseret nettoafregning betales der ikke elafgift for elektricitet, som egenproducenten producerer og nettoforbruger fra el-nettet inden for en time.
  • Afviklingen skyldes, at der ventes markant flere solcelleanlæg, end der er afsat finansiering til med de energipolitiske aftaler.
  • Eksisterende husholdninger med anlæg på højest 6 kW vil med lovforslaget fortsætte på timebaseret nettoafregning indtil 2032.
  • Nye anlæg og eksisterende erhvervsanlæg vil imidlertid overgå til øjebliksafregning
Lovændringen forventes at begrænse det forventede afgiftstab med cirka 1,2 milliarder kroner, således at afgiftstabet forventes at blive reduceret fra 4,9 milliarder kroner i 2030 til 3,7 milliarder kroner i 2030. Solcelleudbygningen forventes at blive begrænset med 135 MW til i størrelsesordenen 1.215 MW i 2020.

Kilde: Energi-, Forsyning- og Klimaministeriet

Ikke mindst når man tænker på historikken om solceller, der senest før jul bød på et ”hovsa-indgreb”. Og fordi ministeren har givet aktørerne fem dage til at indsende høringssvar – hvor de to af dem var lørdag og søndag.

Sådan skal det slet ikke ses, mener energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00