Debat

Naturfredningsforening: Vi mangler visionære politikere

DEBAT: Vi kender allerede fremtidens løsninger på affaldshåndtering. Alligevel ser vi meget lidt handling og ingen visioner fra politisk side, skriver Sine Beuse Fauerby fra Danmarks Naturfredningsforening.

Der er brug for mere genanvendelse og mindre forbrænding. 
Der er brug for mere genanvendelse og mindre forbrænding. Foto: Colourbox
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sine Beuse Fauerby
Energi- og miljøpolitisk rådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Cirkulær økonomi. Vi ved godt, at det er løsningen, og affalds- og ressourcebranchen varmer naturligvis op til den nye nationale plan for affaldsforebyggelse og affaldshåndtering og de nye lokale affaldshåndteringsplaner. Men det går trægt – meget trægt.

Det er tydeligt, at kommunerne venter på, hvad der kommer fra staten, og staten venter på, hvad der kommer fra EU. Mens alle venter, bliver der ikke rigtig taget nye større beslutninger – i hvert fald ikke nogen, der går den rette vej.

Det giver ingen mening al den stund, at vi alle ved, at der ingen vej er uden om, vi skal have langt mere genanvendelse og langt mere fokus på kvalitet i genanvendelsen.

Som noget helt håbløst ser vi endda forbrændingsanlæg, der investerer i nye store ovne, der jo ikke vil reducere forbrændingskapaciteten, men i flere tilfælde øge den.

Sine Beuse Fauerby
Energi- og miljøpolitisk rådgiver

Morgendagens grønne løsninger
Vi ved, at de nye EU-mål for genanvendelse bliver mellem 60 og 70 procent for husholdningsaffald. Bliver det ikke 70 procent i denne omgang, bliver det det i næste.

Vil man være et land, der ønsker at slå sig op på morgendagens grønne løsninger, bør man naturligvis allerede nu gå efter de 70 procent.

Vi ved også, hvad der skal til: lovkrav om udsortering af madaffald, krav til produktdesign – så de er egnet til genanvendelse – holde affaldsfraktioner så rene som muligt og så videre.

Nye, store ovne
Alligevel roder det gevaldigt, og der er i dag ingen ensartet plan for genanvendelse af affaldet på tværs af kommunerne. Hvorfor indfører ikke alle danske kommuner kildesortering af organisk affald? Hvorfor sender flere kommuner organisk affald i bioposer til behandlingsanlæg, som ikke kan nedbryde bioposerne, når der faktisk er løsninger?

Hvad kvalitet i genanvendelsen angår, er vi heller ikke med. For hvorfor ser vi kommuner, der blander glas og plast – når vi ved, at det giver en dårligere kvalitet i genanvendelsen af plast? Vi mangler også at få en række nøglespillere med, nemlig børnehaver, skoler og virksomheder.

Som noget helt håbløst ser vi endda forbrændingsanlæg, der investerer i nye store ovne, der jo ikke vil reducere forbrændingskapaciteten, men i flere tilfælde øge den.

Manglende visioner
Det sker, fordi skiftende regeringer har været modstræbende. Den nuværende arbejder således for laveste fællesnævner i de nuværende EU-forhandlinger om cirkulær økonomi.

Det er ikke fremsynet. Vi efterlyser derfor visionære politikere, der varetager Danmarks langsigtede interesser. Vi ønsker, at der sættes klare og entydige pejlemærker, der kan omsættes i kommunerne til konkrete handlinger.

Selvfølgelig kan vi finde de løsninger, som giver Dansk Industri den ensretning, de ønsker, kommunerne tilpas frihed og os de bedste miljømæssige løsninger. For os i DN er det nemlig afgørende, at de løsninger, vi vælger, reelt vægter hensynet til jordens ressourcer højest. Vi er sikre på, at den ambition kan indfries til alles tilfredshed. Det er bare at komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sine Beuse Fauerby

Chefkonsulent i cirkulær økonomi, Ingeniørforeningen IDA
cand.techn.soc. (RUC)

0:000:00