Prisvindende offentlig bestyrelses succes-opskrift: Drop politiske hensyn

VEDERLAG: Kommunalpolitikerne skal have øje for kompetencer frem for partipolitik, når der skal nedsættes nye offentlige bestyrelser. Det er en del af opskriften på succes, lyder rådet fra den prisvindende bestyrelse i Skanderborg Forsyning.

Skanderborg Forsynings bestyrelsesformand Henrik Müller modtog prisen "Årets Offentlige Bestyrelse".
Skanderborg Forsynings bestyrelsesformand Henrik Müller modtog prisen "Årets Offentlige Bestyrelse".Foto: Pressefoto/Pluss
Emma Qvirin Holst

Når man sidder i en bestyrelse, skal man ikke slæbe partipolitik eller enkeltsagsbehandling med ind i bestyrelsen. Man skal være meget bevidst omkring, at ens rolle er at varetage selskabets interesser.

Henrik Müller
Bestyrelsesformand, Skanderborg Forsyning
Fakta
Skanderborg Forsyning modtog prisen 31. oktober i forbindelse den årlige konference for offentlige bestyrelser.

Dagens Dagsorden – Forum for Offentlige Bestyrelser er et netværk af 12 bestyrelsesforeninger, brancheorganisationer samt de tre partnere Pluss, EY og Horten. Bedømmelsesudvalget bestod i år af professor Steen Thomsen fra CBS, erhvervsleder og bestyrelsesformand Peter Højland samt sidste års prisvinder Per Påskesen, der er bestyrelsesformand for TEC – Teknisk Erhvervsskole Center.

Kommunalvalget står for døren, og det betyder også, at politikerne i landets kommunalbestyrelser snart skal finde nye medlemmer til de offentlige bestyrelser.

Men når de gør det, skal de ikke pleje politiske hensyn eller ringe til de venner i telefonbogen, der har støttet i valgkampen og har en tjeneste til gode.

Det handler i stedet om at have øje for at få den rette sammensætning af kompetencer, der skal drive virksomhederne frem til at udnytte deres potentiale og skabe merværdi for samfundet.

Dokumentation

Anbefalinger til offentlige bestyrelsers kompetencer og sammensætning udformet af Danva:

  • Det anbefales, at bestyrelsesformanden tager initiativ til at få udarbejdet et samlet overblik over kompetencebehovet i bestyrelsen. Kompetencebehovet bør blandt andet afspejle målsætningerne i ejerstrategien og selskabsstrategien.
  • Det anbefales, at bestyrelsesformanden tager initiativ til en dialog med ejerkommunen om kompetencebehovet og sammen med denne lægger en strategi for, hvordan de nødvendige og komplementære kompetencer kan sikres gennem udpegning, rekruttering og uddannelse.
  • Det anbefales, at bestyrelsen tager bestik af sin samlede kompetencesammensætning efter ejerens, forbrugernes og medarbejdernes valg af bestyrelsesmedlemmer og på den baggrund vurderer, om der er behov for at supplere sig med yderligere medlemmer. I givet fald skal disse yderligere medlemmer efterfølgende godkendes af generalforsamlingen.
  • Det anbefales, at i tilfælde af at bestyrelsen har behov for at suppleres sig med yderligere medlemmer ud fra kompetencer, bør man minimum rekruttere to yderligere medlemmer.
  • Det anbefales, at bestyrelsen tilstræber en afbalanceret sammensætning af kvinder og mænd, og at den som middel hertil opstiller måltal for kønsfordelingen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00