Regeringen varsler flere investeringer i vedvarende energi

ENERGI: Der er brug for tiltag, hvis Danmark skal opfylde målet om at have halvdelen af energiforbruget dækket af vedvarende energi i 2030, viser ny basisfremskrivelse fra Energistyrelsen. Udspil er på vej, siger minister.

Foto: colourbox
Amalie Bjerre Christensen

Det er ikke muligt for regeringen at nå målet om, at mindst halvdelen af energiforbruget skal være dækket af vedvarende energi i 2030 uden nye tiltag. Det viser en ny basisfremskrivelse fra Energistyrelsen.

Der skal derfor laves nye energipolitiske initiativer for at regeringen kan nå i mål, lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

”Basisfremskrivningen viser, at vi ikke kan hvile på laurbærrene efter 2020. Og det har vi heller ikke tænkt os. Der skal tages nye politiske beslutninger for at fortsætte den grønne omstilling. Vi ser ud til at kunne dække knap 39 pct. af vores energibehov med vedvarende energi i 2030,” siger energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

”Regeringens mål er at nå op på at dække mindst halvdelen. Det svarer billedligt talt til, at der skal bygges 10 kæmpe havvindmølleparker fra 2020 til 2030. Det kommer vi ikke til at gøre i praksis, men det viser, hvor store investeringer, der skal foretages for at nå vores ambitiøse mål,” fortsætter han.

Grøn omstilling venter
Basisfremskrivningen fra Energistyrelsen er baseret på, hvordan energiforbruget, energiproduktionen og udledningen af drivhusgasser vil udvikle sig frem mod 2030 alene set ud fra den politik, der er vedtaget frem til i dag.

Og ud fra de forventninger ser det ud til at den grønne omstilling lader vente på sig.

Ifølge basisfremskrivningen forventes forbruget af vedvarende energi at forholde sig nogenlunde konstant efter 2020, da der eksempelvis ikke er planlagt at omstille flere kraftværker til biomasse. På samme vis er der heller ikke planlagt nye havvindmølleparker, samtidig med at støtten til udbygning af vindmøller på land stopper i 2018.

Basisfremskrivningen peger endvidere på, at 40 procent af Danmarks energiforbrug i 2020 dækkes af vedvarende energi. Dermed opfylder landet EU-målet om 30 procent. Den vedvarende energis andel af energiforbruget ventes dog ikke at udgøre mere end 40 procent i 2030.

Derudover forventes det, at afskaffelsen af PSO-afgiften og nye datacentre vil give en øget vækst i elforbruget hos erhvervslivet. Forbruget ventes at blive dækket af kul og øget elimport.

Væsentlige grønne nøgletal står fint
Ifølge ministeren viser fremskrivningen dog, at det går godt med den grønne omstilling i Danmark.

Han henviser til, at regeringen har gennemført en række større initiativer gennem de sidste par år, herunder afskaffelsen af PSO-afgiften. Og trods ændringerne vil andelen af vedvarende energi ikke falde, lyder det fra ministeren.

”Vi kan se, at det samlet set ikke påvirker vores grønne nøgletal negativt i nogen nævneværdig grad frem mod 2020. Faktisk overopfylder vi vores EU-klimamål for perioden 2013-2020, som er et af de højeste i EU. Det bør mane oppositionens kritik i jorden, for på alle væsentlige grønne nøgletal står det fint til frem mod 2020,” siger energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Mere fokus på vindmøller
I Socialdemokratiet bakker energiordfører Jens Joel op om ministerens planer om flere investeringer. Han mener dog, at der er behov for at erstatte støtten til vindmøller på land, når den nuværende ordning udløber om et år.

”Landvind er den billigste form for vedvarende energi. I ny kapacitet er den endda billigere end kulkraft, siger Jens Joel ifølge BT og tilføjer:

”Hvis man vil have billig grøn energi, er der en pligtopgave på bordet for regeringen, som skal løses nu. Jeg håber, at vi ikke længere vil se en regering, der aflyser og skærer ned på de ambitioner, vi allerede har.”

Katastrofe for klimaet
Hos Alternativets er klimaordfører Christian Poll dog skeptisk over for ministerens fremhævelser. Han mener, det vil være en 'katastrofe' for klimaet og Danmarks omdømme, hvis CO2-udledningen frem mod 2030 kommer til at stige, som basisfremskrivningen forudser.

”Vi står i forvejen med en stor opgave med at sikre en grøn omstilling, og den opgave har regeringen blot gjort større ved at afskaffe PSO'en og åbne op for datacentre. Så der er behov for massive investeringer i grøn energi i en fart,” siger Christian Poll i en skriftlig kommentar til Altinget.

Alternativet foreslår, at der ikke laves nye datacentre, før der kommer en plan for tilsvarende udbygning af vedvarende energi, der som minimum vil svare til merforbruget. Derudover vil partiet stoppe brugen af kul så hurtigt som muligt og senest i 2025.

Regeringen vil til efteråret præsentere et udspil til en ny og bred energiaftale for perioden efter 2020, hvor den nuværende energiaftale udløber.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00