Regeringen vil gøre samarbejde om kommunale fællesskaber lettere

LOVFORSLAG: Regeringen er på vej med et nyt lovforslag, som afskaffer kravet om central godkendelse af små kommunale fællesskaber. Det indebærer blandt andet nye faste grænser for vederlag til bestyrelsen.

Kommuner skal have lettere ved at gå sammen om fælles selskaber som eksempelvis små genbrugspladser og madproduktion.
Kommuner skal have lettere ved at gå sammen om fælles selskaber som eksempelvis små genbrugspladser og madproduktion.Foto: /ritzau/Peter Klint
Kim Rosenkilde
Fakta
§60-fælleskaber
Kommuner kan med hjemmel i kommunestyrelseslovens §60 oprette organer, der kan udføre en række opgaver for kommunerne. De deltagende kommuner kan overgive kompetence til fællesskabet, som ifølge lovgivningen eller kommunalfuldmagten er tillagt kommunerne.

Kilde: Horten Advokatpartnerskab

Det skal være lettere for kommunerne at indgå i samarbejder på tværs af kommunegrænser. Derfor vil regeringen nu lempe reglerne for de mindre kommunale fællesskaber (§60-selskaber).

Det fremgår af et udkast til et nyt lovforslag, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) netop har sendt i høring.

Lovforslaget indebærer, at Ankestyrelsen ikke længere skal forhåndsgodkende etableringen af nye kommunale fællesskaber og ændringer inden for eksisterende samarbejder, så længe der er tale om "små virksomheder".

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00