Regeringen vil tillade 330 meter høje vindmøller

NYT UDSPIL: Regeringen vil udvide to danske testcentre for vindmøller. Blandt andet kan der komme nye vindmøller på op til 330 meter i det omstridte Østerild.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Nye vindmøller med en højde på op til 330 meter kan blive en realitet i det danske landskab.

I hvert fald hvis det står til regeringen, der tirsdag har fremlagt en plan for at udvide de danske testcentre for vindmøller ved Østerild og Høvsøre.

”Danmark er førende på vindområdet, og regeringen vil gerne sørge for, at vi holder fast i den vækst og de mange arbejdspladser, som vindmøllebranchen skaber i Danmark, samtidig med at vi styrker udbredelsen af grøn energi,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Læs også: Regeringen vil have flere vindmøller i Østerild

I dag findes der 12 testpladser på de to testcentre, men det vil regeringen udvide med tre pladser i Østerild og og to i Høvsøre.

”Med fem nye testpladser gør vi det muligt at teste større møller og ny teknologi, så vi kan fastholde vores globale danske førerposition på vindområdet,” siger Brian Mikkelsen.

I dag må vindmøllerne i Østerild være op til 250 meter, men regeringen lægger op til, at de skal kunne etableres møller på op til 330 meter. Det er højere end Eiffeltårnet i Paris.

Læs også: Regeringen vil give plads til vindmøller i skoven

Der var ellers store demonstranter i træerne og højlydte protester fra lokale beboere, sommerhusejere og grønne organisationer, da VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokraterne i 2011 etablerede et testcenter for store vindmøller i Østerild Klitplantage.

Men nu er bekymringerne manet så meget til jorden, at det er tid til at udvide projektet, mener regeringen.

Sammen med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har Brian Mikkelsen fremlagt regeringens plan for forligskredsen bag etableringen af testcenteret ved Østerild. Forligskredsen består af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF, og de skal nu drøfte det videre forløb med regeringen.

Læs også: Partier skeptiske over vindmøller i skovene

Ifølge regeringen har undersøgelser vist, at naturen og miljøet omkring testcenteret i Østerild ikke er blevet negativt påvirket siden etableringen. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fortæller, at der skal fældes skov for at gøre plads til udvidelsen i Østerild

”Der skal naturligvis kompenseres for den fældede skov, så der vil blive rejst erstatningsskov. Vi har foreslået, at erstatningsskoven skal etableres, hvor den er blevet fældet - lokalt i Thy på statens egne arealer - og som privat skovrejsning i hele Danmark,” siger Esben Lunde Larsen.

Ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt skal udvidelsen af de to testcentre være med til at cementere Danmarks position som foregangsland på grøn omstilling og vind.

”Testpladserne vil være med til at reducere priserne på havvind, øge eksporten af dansk energiteknologi, skabe danske arbejdspladser og opfylde regeringens mål om, at Danmark skal være det første land i verden, hvor havvind kan klare sig helt uden støtte,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Læs også: Danskerne siger nej til vindmøller i skovene

Læs også: Forsker: Er vindmøller overhovedet bæredygtige?

Dokumentation

Fakta om de nationale testcentre Østerild og Høvsøre:

Østerild: Etableret i 2012. Der er syv pladser til prototypetestmøller på op til 250 meter. Regeringen lægger op til, at der vil kunne etableres møller op til 330 meter.

I sommeren 2017 åbner Østerild desuden et besøgscenter, hvor gæster kan lære om vedvarende energi, vindmøller og naturen.

Høvsøre: Etableret i 2001. Der er fem pladser til prototypetestmøller på op til 165 meter. Regeringen lægger op til, at der fremover vil kunne etableres møller op til 200 meter.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00