Kommentar af 
Jacob Bruun

Løkke må dreje blikket hjem mod Danmark, hvis Moderaterne skal være relevante ved næste valg

I Lars Løkkes nye lydbog er det tydeligt, at udenrigsministerens hverdag er i international politik. Men han skal tilbage på sin politiske hjemmebane og fokusere på sundhed, velfærd og reformer, hvis Moderaterne skal gentage succesdebuten ved folketingsvalget i 2022, skriver tidligere V-rådgiver Jacob Bruun.

Jeg kan ikke huske et eneste folketingsvalg i nyere politisk danmarkshistorie, hvor global storpolitik har været afgørende, skriver Jacob Bruun.
Jeg kan ikke huske et eneste folketingsvalg i nyere politisk danmarkshistorie, hvor global storpolitik har været afgørende, skriver Jacob Bruun.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jacob Bruun
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kan man tvangsindlægge hele det politiske parnas til at lytte til tre timers politisk monolog? Ja, hvis man er Lars Løkke Rasmussen (M) og endnu en gang formår at overraske med en politisk udgivelse.

Denne gang leveret med præcis fem års afstand til valgkampbogen 'Befrielsens Øjeblik', der sprang som en tidsindstillet bombe midt i forrige folketingsvalgkamp.

Podbogen 'Befrielsens Pris' er langt mindre sprængfarlig, men skabte ikke desto mindre straks dønninger omkring Slotsholmen.

Dog kan politiske med- og modspillere ånde lettet op i denne omgang. Udgivelsen er ikke sprængfarlig og kommer ikke til at sætte langvarige spor i dansk politik historie. Men den er interessant, ikke desto mindre.

Lars Løkke kan nemlig noget med ord, når han får lov til at tale langt og reflekteret. Monologen bliver ganske vist en smule omstændig sine steder, men omvendt er det et velgørende alternativ til de korte soundbites, som efterhånden er det eneste, vi hører fra vores toppolitikere.

Det er ikke kun, fordi politikerne ikke vil kommunikere i lange sætninger, men også fordi medievirkeligheden anno 2024 ikke tillader meget rum til nuancer.

Læs også

Det rum fremtvinger Lars Løkke med denne nye udgivelse, og dermed understøtter formatet faktisk hans partis væsentligste eksistensberettigelse; at Moderaterne gerne vil en anderledes politisk samtale. Med flere nuancer. Det får man, hvis man orker at lytte sig igennem de fulde tre timer.

Diskret hjulpet på vej af forfatter Kirsten Jacobsen, udfolder Lars Løkke sit perspektiv på nogle af tidens største globale udfordringer.

Det er tydeligt, at udenrigsministeren er på hjemmebane, når han taler om krigen i Ukraine, konflikten mellem Israel og Palæstina, USA's rolle i verden eller den voksende kinesiske eller indiske indflydelse, som følger med voksende befolkninger og økonomier.

Hvis Moderaterne skal være lige så relevante og succesfulde ved næste folketingsvalg som ved debuten i 2022, bliver de nødt til at fokusere mere på de nære ting.

Jacob Bruun
Fhv. særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V)

Men savner jeg noget af det, som hidtil har været Lars Løkkes politiske hjemmebane: Sundhedspolitikken, frisættelsen af velfærden, de store reformer?

Jovist, det nævnes undervejs. Men det er tydeligt, at Lars Løkkes hverdag centrerer sig om det internationale.

Han er på fornavn med verdensledere og har anekdoter, som spænder lige fra Viktor Orbáns besøg i Danmark i 1980'erne til sit seneste besøg i De Forenede Arabiske Emirater hjemme på emirens private terrasse.

Alt det internationale er interessant at høre om. Men hvis Moderaterne skal være lige så relevante og succesfulde ved næste folketingsvalg, som ved debuten i 2022, bliver de nødt til at fokusere mere på de nære ting.

Jeg kan ikke huske et eneste folketingsvalg i nyere politisk danmarkshistorie, hvor global storpolitik har været afgørende.

Tværtimod har jeg flere eksempler på, at magthaverne blev fravalgt, fordi de gik mere op i, hvad der foregik i Shanghai eller Bruxelles, end hverdagen i Sorø eller Brædstrup.

Så fred med, at Lars Løkke kommunikerer som udenrigsminister for en stund endnu.

Men inden længe skal han vende tilbage til rollen som indenrigspolitiker, der har fokus på vores sundhedsvæsen, på de socialt udsatte og på sammenhængskraften i vores land. Det nære betyder nemlig langt mere for de mange tusinde danskere, som Lars Løkke gerne vil have til at sætte deres kryds ved liste M næste gang.

Læs også

Kigger man udover det internationale, står nyhederne ikke ligefrem i kø i 'Befrielsens Pris'.

Tværtimod er der et betydeligt mål af genkendelighed både over Lars Løkkes særegne og velegnede fortællestemme og over de hyppige sproglige billeder, som definerer hans sprog.

Om at "det ikke stod skrevet over hans vugge i Skolegade 10 i Vejle". Om at huske "hvad der er sagt, men ikke hvem der sagde det" (løgn!). Om hans - nu ikke længere - "ufødte børnebørn". 

De mest interessante guldklumper undervejs i fortællingen er, når Kirsten Jacobsen stiller nogle af de vanskelige spørgsmål, som får Lars Løkke til at indlede med en lang pause - og derefter forsigtigt reflektere over prisen for tre årtier i politik:

Om bruddet med Venstre, hvor det er tydeligt, at han stadig bærer nag. Om end han dog accepterer at dele mødebord med Stephanie Lose (V), som i Lars Løkkes egen opfattelse var med til at føre til hans fald som Venstre-høvding i 2019.

Kigger man udover det internationale, står nyhederne ikke ligefrem i kø i 'Befrielsens Pris'.

Jacob Bruun
Fhv. særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V)

Om følelsen, da han gjorde Mette Frederiksen (S) til statsminister og dermed konverterede en analyse af dansk politik til barsk virkelighed. Hvor konsekvensen var, at han pludselig skulle spille andenviolin til statsminister Frederiksen.

Om hustru Sólrun, som er dén, der skubber ham videre midt i forskellige livskriser - også når alle andre omkring ham reelt har givet op.

Og om den forpligtelse, Lars Løkke føler over for de mennesker, der har investeret tid og engagement i Moderaterne.

Mange udefra har kigget skævt til Moderaterne som et projekt, der især handlede om at indfri Lars Løkkes personlige ambitioner. Ambitionerne er med garanti fortsat intakte, både på egne og partiets vegne, men Lars Løkke forekommer alligevel at være meget forpligtet over for de mennesker og det parti, som han egenhændigt har løftet ind i Folketinget.

Nu skal Moderaterne gøres langtidsholdbart, så det ikke alene holder hans tid ud, men også har en fremtid, når Lars Løkke engang går fra borde.

Jeg kender Lars Løkke rigtigt godt. Måske også for godt til at skrive balanceret om dette seneste påhit. Men jeg er altså imponeret over, at en snart 60-årig politisk hanelefant igen og igen bryder formaterne for konventionel politisk kommunikation, så formen hjælper indholdet med at nå et publikum.

Nu skal Moderaterne gøres langtidsholdbart.

Jacob Bruun
Fhv. særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V)

Det er måske også en del af pointen med at udkomme med 'Befrielsens Pris' netop nu: At vise, at Lars Løkke selv, og dermed også Moderaterne, endnu er et frisk pust i det politiske landskab. At partiet hylder nuancerne og gerne tager nye og anderledes formater i brug for at fremtvinge en mere holistisk debat.

Men hvis Lars Løkke skal skifte gear og - sammen med regeringskollegaerne fra Socialdemokratiet og Venstre - rykke sig fri af den aktuelle krise, som regeringen ifølge meningsmålingerne befinder sig i, skal der mere kød på.

Det kan 'Befrielsens Pris' ikke levere alene.

Det kræver, at både regeringen som kollektiv og de tre regeringspartier hver især formår "at være i regering og opposition på én og samme tid", som Lars Løkkes forgænger, Anders Fogh Rasmussen, formulerede det.

Altså, at regeringspartierne både forvalter deres aktuelle magtposition, men også har et konstant blik for de uløste samfundsproblemer, som danskerne går op i.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bruun

Stifter og rådgiver, Bruun Advisory, fhv. særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00