Debat

Bramsen: Myndigheder er ikke gearet til at håndtere kriminalitet på nettet

DEBAT: Myndighederne er i dag ikke gearet til at holde øje med de unges adfærd i cyberspace. Og de forebyggende indsatser mod ungdomskriminalitet er ikke målrettet det virtuelle rum. Det skal vi have rettet op på, skriver Trine Bramsen (S).

<span>
Myndighederne
skal være til stede på nettet med en både forebyggende og
patruljerende indsats mod kriminalitet. Helt som vi kender det fra
bekæmpelse af kriminalitet i den fysiske verden, skriver Trine
Bramsen (S).&nbsp;
</span>
Myndighederne skal være til stede på nettet med en både forebyggende og patruljerende indsats mod kriminalitet. Helt som vi kender det fra bekæmpelse af kriminalitet i den fysiske verden, skriver Trine Bramsen (S). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Bramsen (S)
Retsordfører 

Internettet får en del af æren for at kriminaliteten blandt unge de seneste år er faldet markant.

Det er selvfølgelig dybt positivt, at de unge ikke hænger ud på gaderne eller i det lokale center, og at butikstyveri, slagsmål og hærværk derfor begrænses. Men i vores begejstring over, at de unge ikke begår fysisk kriminalitet, må vi ikke overse de risici, der er forbundet med lovovertrædelser og begyndende kriminelle løbebaner på nettet.

Udfordringen ved nettet er, at vores myndigheder ikke er gearet til at holde øje med de unges adfærd i cyberspace, og at vores forebyggende indsatser ikke er målrettet det virtuelle rum. Ligesom mange unge endnu ikke helt har forstået, at loven også gælder på nettet, og at kriminelle handlinger begået på nettet også har konsekvenser.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Unge forstår ikke alvoren
For nogle uger siden blev en ung skoleelev bortvist fra sin efterskole. Han havde stjålet noget tøj fra en anden elev – og ved et tilfælde blev det opdaget, at det var sat til salg på nettet. Samtidig fulgte en anmeldelse til politiet – og sandsynligvis en dom og en plet på straffeattesten.

Ved årsskiftet fik to gymnasielever hver en dom på 30 dages betinget fængsel og bødestraf for at have ændret i skolens fraværslister via nettet. En række andre elever fik også betingede fængselsdomme for at have betalt sig til at få ændret i fraværet. Tidligere har elever fået domme for at have ændret i karakterer eller på anden måde snydt digitalt. Fælles for dem alle er, at de næppe har forstået alvoren af deres handlinger, før de sad i retssalen. Det var jo bare noget, der foregik på nettet.

Myndighederne skal være til stede på nettet med såvel en forebyggende indsats som en patruljerende indsats. Helt som vi kender det fra bekæmpelse af kriminalitet i den fysiske verden.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Samme tendens ses, når unge i omfattende stil offentliggør nøgenbilleder og videoer af jævnaldrende mod deres vilje. Eller den sortbørshandel med virtuelle værdier i form af særlige evner eller egenskaber, som kan opnås i computerspil. Eller handlen med narko, som distribueres via sociale medier. De seneste år har vi også set unge, der radikaliseres online. Unge, der i værste fald rekrutteres til terrororganisationer eller opildnes til at begå overgreb på vores demokrati.

Forebyggelse og patruljering  
Vi har som samfund både en udfordring og et ansvar for, at unge ikke bryder loven og dermed ender som kriminelle i en alt for tidlig alder. Den udfordring og det ansvar gælder også kriminalisering på nettet. Fristelserne er mange på nettet, og risikoen for at blive opdaget synes til at overse, når man sidder hjemme på værelset bag den trygge computerskærm. Gennem årene har vi opbygget et stærkt SSP-samarbejde, der både har et kriminalpræventivt fokus, men som også skal sikre, at unge på vej ud på et skråplan kommer på ret kurs.

Men den forebyggende indsats er svær, når kriminaliteten foregår hjemme på teenageværelset, og er derfor i dag ikke noget, der har det store fokus. Det skal vi have rettet op på. Myndighederne skal være til stede på nettet med såvel en forebyggende indsats som en patruljerende indsats. Helt som vi kender det fra bekæmpelse af kriminalitet i den fysiske verden.

Samfundet udvikler sig. De unge udvikler sig. Kriminaliteten udvikler sig. Derfor må vi som politikere aldrig læne os tilbage og juble over, at ungdomskriminaliteten er faldende. Tværtimod skal vi konstant have fokus på at imødegå de fristelser, faldgrupper og den manglende viden om lovbrud, som udviklingen og teknologien åbner op for.  En ting er helt sikkert: Ingen vinder på, at unge ender som lovovertrædere. Hverken samfundet eller de unge selv. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00