Debat

Bramsen: Ny bandepakke skal sikre tryghed i fængslerne

DEBAT: Regeringen bør droppe besparelser på Kriminalforsorgen og i stedet oprette en ny rocker- og bandepakke, der kan sikre fængselsbetjentenes tryghed. Det skriver Trine Bramsen (S).

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Bramsen (S)
Retsordfører 

Det er særligt rockerne og banderne, der skaber utryghed både i og uden for fængslerne.

Og når grupper af hardcore kriminelle tror, de skal styre, går det desværre alt for ofte ud over offentligt ansatte – herunder fængselsbetjentene. Lad mig gøre det så klart, at det ikke kan misforstås; det er både primitivt, fejt og taberagtigt at bekrige og chikanere de fængselsbetjente, som passer deres job for at skabe tryghed i vores fælles samfund.

Og når fængselsbetjentenes familier også bliver truet, er grænsen for, hvad vi som samfund – og hvad man som offentlig ansat – skal finde sig i overskredet med flere kilomenter. Vi skal aldrig tolerere, at dybt kriminelle tror, de skal slå tonen an i vores samfund. Derfor er der brug for en ny rocker- og bandepakke i kombination med den ressourceindsats og det kompetenceløft, som jeg lagde op til i mit første indlæg om tryghed for fængselsbetjente.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Sæt tidligt ind
En ny rocker- og bandepakke skal først og fremmest sikre, at færre unge ender i de kriminelle grupperinger. Det mest effektive værktøj til at bekæmpe kriminalitet er og bliver forebyggelse. Derfor skal vi have langt bedre redskaber til tidligt at sætte ind over for unge, der er på vej ud på en kriminel løbebane.

Nye redskaber rettet mod ungdomskriminelle skal blandt andet omfatte hurtigere konsekvens første gang de unge begår kriminalitet.

Jeg håber, at justitsministeren også er interesseret i at sikre fængselsbetjentenes tryghed. Det kræver først og fremmest, at regeringen stopper deres planer om at spare penge på Kriminalforsorgen.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Også exitprogrammerne skal styrkes, så det bliver lettere at forlade de grupperinger, hvor kriminalitet, social tvang og afstraffelse ofte er en del af hverdagen. Exitprogrammerne hænger nøje sammen med mit efterlyste fokus på fængselsbetjenes ressourcer og kompetencer. Betjentene skal både kunne motivere de indsatte til at indgå i et exitforløb – og være nøglepersonerne i programmerne. 

Bedre overvågning 
Samtidig skal der hårdere redskaber til, hvis vi skal have stoppet rocker-og bandegrupperingerne. Politiet skal have øget og bedre overvågningsredskaber, så de kan følge med i og bevise, hvem der færdes i miljøerne, hvad der planlægges og udføres. Ikke mindst er der behov for effektive redskaber i opklaringen af kriminaliteten.

Naturligvis er overvågningsredskaber altid en balance mellem borgeres retssikkerhed på den ene side – og sikkerheden på den anden side. Her er det vigtigt at holde fast i, at det ikke er småkriminalitet rocker- og bandegrupperinger står bag. En betjent er blevet skudt i benet, én er blevet udsat for groft overfald – og der har været en enorm stigning i antallet af trusler. Det er nødvendigt at styrke politiets muligheder for at overvåge de kriminelle og deres korrespondancer. Det er nødvendigt at slå fast, hvem der bestemmer.

Derudover er det dybt urimeligt, at rocker- og bandemedlemmer som udgangspunkt prøveløslades længe før, de har afsonet deres fulde straf. Når de samtidig har stående i panden, at de vil ud og begå kriminalitet igen. I den seneste rocker- og bandepakke indskrænkede vi mulighederne for prøveløsladelse ved verserende konflikter i miljøet. Den bestemmelse mener jeg bør udvides. Prøveløsladelse for rocker- og bandemedlemmer skal ikke være udgangspunktet. Prøveløsladelse skal være noget, der optjenes ret til gennem god opførsel i fængslet. Dermed øges incitamentet til at opføre sig ordentligt over for fængselsbetjentene. 

Drop besparelser
Det er ikke rimeligt, at kriminelle grupperinger bilder sig ind, at de skal sætte dagsordenen i vores samfund. Det seneste år har der været alt for mange tilfælde, hvor rockere og bander har skabt utryghed. Ikke mindst i fængslerne. Fængselsbetjente og deres familier skal kunne leve uden frygt for chikane eller straffeaktioner.

Derfor er en ny rocker- og bandepakke nødvendig. Jeg håber, at justitsministeren også er interesseret i at sikre fængselsbetjentenes tryghed. Det kræver først og fremmest, at regeringen stopper deres planer om at spare penge på Kriminalforsorgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00