Debat

Claus Oxfeldt: Politiets kerneopgaver er politiets

DEBAT: Vi piller ved en af de mest fundamentale søjler i vores demokrati, hvis vi lader private udbydere overtage politiets opgaver, skriver Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.

Foto: Politiforbundet.dk
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Oxfeldt
Formand, Politiforbundet

Lad det være sagt med det samme: Jeg kan ikke komme i tanke om en eneste god grund til at lade private udbydere overtage politiets opgaver.

Jeg kan simpelthen ikke se meningen med at konkurrenceudsætte noget så vitalt som politiet. I hvert fald ikke, så det flugter med velfærdsstat, retsstat og tryghed.

Det giver ikke mening, hvis vi ellers er stolte af at have et samfund baseret på lighed for loven uanset pengepung, socialklasse og baggrund. Det giver ikke mening.

Fakta
Deltag i debatten om politiets kerneopgaver!
Skriv en mail til [email protected]

Et brud med tilliden til politiet
Det er nemlig et brud med alt det, vi har arbejdet for.

Det er et brud med det generelle høje faglige niveau og den tillid, som politiet har i samfundet. Vi er inde at pille ved kernen i et homogent, tillidsbaseret samfund, som altid er at finde i toppen af listerne over de mindst korrupte politikorps i verden.

Desværre ser vi hele tiden en lyst til at spare, ”effektivisere”, indskrænke og udvande politiet fra især Moderniseringsstyrelsens side. Uagtet at det ikke giver større mening end en olieboring i et sart økosystem. Stop det.

Claus Oxfeldt
Politiforbundet

Hvorfor skal vi overhovedet have den debat igen og igen?

Hvorfor skal vi slå løs på en af de mest fundamentale søjler i vores demokrati? Hvorfor skal vi ikke bare glæde os over, at vi har en model, som fungerer og er årsagen til den store tillid, der er samfundets lim?

Jeg er i hvert fald træt af debatten.

Moderniseringsstyrelsens lyst til at spare
Den dag politiet ikke løser politiets kerneopgaver, bliver også den dag, hvor vi som samfund bevæger os ned ad samme slidske, som andre for sent har begrædt, at de tog. Det er den dag, velfærdslimen går i opløsning. Drop det.

Politiet er en dyr post på statens budget. Men pengene er givet voldsomt godt ud. Desværre ser vi hele tiden en lyst til at spare, ”effektivisere”, indskrænke og udvande politiet fra især Moderniseringsstyrelsens side. Uagtet at det ikke giver større mening end en olieboring i et sart økosystem. Stop det.

Politiet i Norden er stort set de sidste i verden, som kan løse velfærdsopgaver med tillid i ryggen – fordi de i længst tid har holdt fast på faglighed, troværdighed, enhedspoliti, og gennemskuelig omgang med magtmonopol. Fordi vi har været borgernes og samfundets politi.

Hovsa-løsninger
Men i alle lande må vi pt. kæmpe mod privatiseringstanker, hovsa-løsninger og en sikkerhedsbranche, som byder heftigt ind på kerneområder, som smører politikere og embedsværk med lobbyisme og snak om besparelser. Som bruger fraser som: ”Vi kan hjælpe politiet”.

Det er ikke en hjælp. Det er en falliterklæring for alle de tanker, vores samfund hviler på!

Krisen i politiet
Jamen, politiet er i krise, vil iagttagere påstå. De har aldrig nok timer eller ressourcer. De svigter borgerne. Det går ikke længere. Der må hjælp til.

Ja tak, det er rigtigt. Politiet er i krise, men det skyldes ganske enkelt uansvarlig omgang med noget så vitalt som politiet og politiets faglighed igennem en række år.

Det skyldes arbejdsgiverens, toppen af embedsværkets og politikernes forgæves forsøg på presse politiets ned i deres fabriksmodeller med måltal, produktionsstyring og projektudvikling.

Det går selvsagt galt, da politiarbejde handler om at agere i virkeligheden og mellem borgerne, og der hvor der er behov. Og i øvrigt agere proaktivt.

Siger mere om ledelsen
Derfor har Moderniseringsstyrelsen stadig mere desperat – og uhindret – fået lov til at smadre politiets ageren i virkeligheden, så den i stedet passede til modellerne. Derfor har vi en krise. Derfor har vi en verden, hvor en arbejdsgiver i et Europa under terrortrussel, i halen på en Muhammed-krise og med et kendt flygtningepres, alligevel bliver overrasket, når en ekstrem fanatiker skyder i København.

Det siger mere om ledelsen og styringen af politiet. Det fortæller også, at den har banet vejen for grov underminering af velfærdsstaten.

Og prisen skal ikke være G4S med våben, private med magtmidler over for borgerne og ødelæggelse af politiets faglighed.

Så stop det. Og stop det nu!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Oxfeldt

Områdechef for sikkerhed, Kriminalforsorgen Hovedstaden, fhv. formand, Politiforbundet
politiassistent (1990), diplomuddannelse i ledelse (UCC. 2012)

0:000:00