Danmark gør meget rigtigt i kamp mod radikalisering i fængsler

FÆNGSLER: Danmark er en duks, når det kommer til antiradikalisering, og det ændrer en enkelt smutter ikke på, siger international fængselsekspert.

Foto: www.colourbox.com
Lasse Lange

Forrige måneds attentater i København, der efter alt at dømme blev begået af en netop løsladt mand med sympati for terrorgruppen IS, har fået flere til at spørge, om danske fængsler er gode nok til at spotte og forhindre radikalisering blandt indsatte.

Svaret er, at Danmark allerede gør rigtigt mange af de ting, som den internationale forskning i fængselsradikalisering foreskriver.

Det siger professor emeritus Andrew Coyle fra Det Internationale Center for Fængselsstudier ved University of London.

“Danmark gør det ret godt. En enkelt fiasko bør ikke give anledning til, at det danske fængselsvæsen ændrer sin operationelle struktur fuldstændigt,” siger Andrew Coyle, der blandt andet har arbejdet med antiradikalisering og deradikalisering i fængsler.

Danmark er et af de ledende lande i Europa, når det kommer til arbejdet med radikalisering i fængslerne. Men det er selvfølgelig ikke perfekt.

Andrew Coyle
Professor emeritus, Det Internationale Center for Fængselsstudier, University of London

Han har arbejdet med fængsler i mere end 40 år. Først som fængselsbetjent og siden som leder af først en række forskellige højsikkerhedsfængsler i Storbritannien og siden det britiske fængselsforskningscenter, hvor han altså i dag fungerer som professor emeritus. I kraft af sin fængselsekspertise har han desuden bestredet en række andre tillidsposter i Storbritannien og internationale organer som FN, Europarådet og OSCE.

Fængsler nærmest perfekte til radikalisering
Allerede i 2010 bidrog Andrew Coyle til en større international rapport om radikalisering i fængslerne i 15 lande, der konkluderede, at fængsler er nærmest perfekt gødet for religiøst-indrammede radikale ideologiers vækst.

Årsagen er, at mange fængsler er “sårbarhedssteder”, der producerer “identitetssøgere”, “beskyttelsessøgere” og “rebeller”, forklarer rapporten, der er udgivet af Det Internationale Center for Studier i Radikalisering og Politisk Vold, ICSR, ved King’s College i London.

“Jihadisme er blevet et problem i Europa de senere år. Med tanke på, at mange indsatte er marginaliserede mennesker på kanten af samfundet, bør det ikke overraske, at problemet også trænger ind i fængslerne,” siger Andrew Coyle.

Danmark følger anbefalinger
For at imødegå risikoen for religiøs og politisk radikalisering i fængslerne er det vigtigt, at de er veldrevne, har en fornuftig bemanding og har ordentligt trænet personale, der kan kende forskel på ekstremister og indsatte, der bare dyrker deres tro, vurderes det i rapporten fra ICSR. Samtidig anbefales det at ansætte fængselsimamer, der kan give muslimske indsatte, der ønsker at dyrke deres tro, et fredeligt og fornuftigt alternativ til de ekstremister, der til tider kan fylde meget i dyrkelsen af islam i fængslerne.

0:000:00