Debat

DF til Frank Jensen: Nej til torsdagsbong på gymnasierne

DEBAT: Overborgmester Frank Jensen har ingen plan for de unge under 18, selvom det oftest er den aldersgruppe, der debuterer med hash. Og det er en falliterklæring, mener Finn Rudaizky (DF).

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Finn Rudaizky (DF)
Socialordfører, Københavns Borgerrepræsentation

Socialdemokraternes overborgmester og næstformand, Frank Jensen, står i sit eget parti temmelig hash-isoleret. Om det er i hampen eller på kanten, det må læserne selv afgøre.

Finn Rudaizky
Dansk Folkeparti

Man kan vist godt sige, at den socialdemokratiske retsordfører Trine Bramsen i realiteten har sendt en direkte advarsel til sin partifælle, overborgmester Frank Jensen, når hun blandt andet har udtalt, at hun "finder det uforståeligt, at politikere kan bakke op om lovliggørelse af et rusmiddel, som smadrer mange unges liv og mulighed for at gennemføre en uddannelse".

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Og at legalisering af hash er en metode til at fjerne indtægtsgrundlaget fra banderne, mener Trine Bramsen slet ikke, at der er belæg for at tro. Det mener DF heller ikke.

Frank Jensens "bekymring"
Frank Jensens kamp for legalisering af hash er gået helt skævt. Nu påstår overborgmesteren, at legalisering skal ske for "at hjælpe så mange som muligt ud af et misbrug". Frank Jensens såkaldte bekymring for børn- og unge hashmisbrugere giver jeg faktisk IKKE meget for.

Ganske vist giver han udtryk for bekymring over, "hvordan børn helt ned til skolealderen med rygsækken på ryggen køber hash af tvivlsom kvalitet af lyssky bagmænd, der ikke har skrupler over, om de skader børn og unge for livstid". Og hvad vil Frank Jensen så gøre ved det?

Ingen plan for unge under 18
Sandheden er, at han slet ingen plan har for de unge under 18 år. Da der var hash-høring på Københavns Rådhus, fortalte Frank Jensen også, at legalisering kun er for unge over 18 år.

Det er en fatal fejlvurdering ikke at have en plan for unge under 18 år, for det er faktisk den aldersgruppe, som for de flestes vedkommende har deres hash-debut og samtidig frekventerer det kriminelle miljø.

Torsdagsbong på gymnasier?
Jeg tror, at der vil være langt flere ulemper end fordele ved at legalisere. Ved at lovliggøre hash, er der en risiko for, at man sænker den barriere, der trods alt findes i dag. Jeg ser nødigt, at man på gymnasierne indfører "torsdagsbong".

DF vil ikke legalisere, men godtager lægeordineret hash til medicinsk brug. De sundhedsmæssige skadelige årsager er for DF den væsentligste årsag til, at vi siger nej tak til legalisering. Det har været interessant at læse socialrådgiver og leder for Stofrådgivningen, Trine Rys beskrivelse af såvel ja- som nej-sigere til hash.

Ja-sigere uden hensyn til de skrøbelige
Ja-sigerne skulle gemme sig i en gruppe voksne, der har haft positive oplevelser med cannabis, mens nej-fløjen skulle bestå af dem, der har haft negative erfaringer.

Min umiddelbare reaktion og spørgsmål til det er, om man så i virkeligheden kan sige, at det så er dem med de positive oplevelser, som bliver skyld i de udsatte gruppers forværrede situation og uden at tage hensyn til alle dem, hvor hashen har og vil have en overordentlig negativ virkning.

En stor dansk undersøgelse fra 2005 viser, at hash er betydeligt farligere for personer med et skrøbeligt sind, end man har troet. Knap halvdelen af de unge, der for første gang udviklede en alvorlig hashpsykose, fik inden for et år stillet diagnosen skizofreni.

Sundhedsstyrelsen skønner, at der på landsplan er knap 11.000 personer med et misbrug. Antallet har gennem årene desværre været stigende.

Zenia Stampe (R) tror, som Frank Jensen (S), at vi med legalisering af hash kan stoppe rekruttering til de kriminelle miljøer. Det modsatte bliver tilfældet. De kriminelle bander smider ikke bare håndklædet i ringen. Desværre. Bliver deres hashsalg bremset, så kaster de sig over anden kriminalitet.

En anden paneldeltager, studerende Markus Lentz, som går ind for legalisering, lægger vægt på medicinsk cannabis. Han lægger også vægt på en Gallup-undersøgelse fra juni måned, hvor et flertal af danskerne helt eller delvis ønsker, at cannabis skal statskontrolleres.

Markus Lentz kaster derefter sin sikkert automat-pilot animositet mod de borgerlige partier og beskylder dem for at optræde udemokratisk, når man i Folketinget ikke vil imødegå "danskernes holdninger" og legalisere hash.

Frank Jensen isoleret i S
Men, hvorfor "glemte" Markus Lentz, at adressere sin kritik til socialdemokraternes Mette Frederiksen og hendes gruppe i Folketinget? Som justitsminister sagde Mette Frederiksen også nej til legalisering. Er de så også udemokratiske, eller mener han, at de er blevet en del af de borgerlige?

Socialdemokraternes overborgmester og næstformand, Frank Jensen, står i sit eget parti temmelig hash-isoleret. Om det er i hampen eller på kanten, det må læserne selv afgøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Rudaizky

Medlem af Borgerrepræsentationen (DF), København, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden, fhv. formand, Det Mosaiske Trossamfund
handels- og kontorudlært (1961), HH (1966)

0:000:00