Dommere advarer: Politikers indblanding kan svække tillid til domstole

OPTAKT: Trods stor tillid i befolkningen har også de danske domstoles troværdighed sårbare flanker. En af dem er politisk kritik af enkeltsager, lyder det fra dommere.

Forhenværende højesteretspræsident Børge Dahl skal styre slagets gang, når Domstolsstyrelsen tirsdag sætter fokus på tilliden til de danske domstole.
Forhenværende højesteretspræsident Børge Dahl skal styre slagets gang, når Domstolsstyrelsen tirsdag sætter fokus på tilliden til de danske domstole.Foto: Marie Hald/Scanpix
Kim Rosenkilde

Retsstof er godt stof. I hvert fald i de danske medier.

Det ved politikere, som ofte følger domstolenes behandling af opsigtsvækkende sager tæt og kommenterer på dommernes afsluttende bedømmelse.

Den dækning kan være godt for den almindelige retspolitiske debat, lyder det fra Dommerforeningen.

Men der er også en risiko, når skarptskårne politiske reaktioner over konkrete domsafsigelser udbasuneres gennem medierne.

”Det er farligt, når politikere reagerer meget hurtigt og siger, at vi ikke dømmer hårdt nok i en sag. Jeg kan være bange for, at det kan forrykke befolkningens tillid til domstolene,” siger Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg.

Tænk jer om, politikere
Generelt set står det ellers rigtig godt til med den almindelige tillid til de danske domstole.

Både sammenlignet med andre offentlige institutioner i Danmark og med domstole i andre lande.

I en international sammenhæng placerer Danmark sig i toppen som det land med størst tillid til domstolene og dommerne og både EU’s og OECD's målinger. Tæt forfulgt af de øvrige nordiske lande.

Men selv om de danske domstole står på et solidt fundament af tillid, så er kritiske kommentarer fra ansete politikere en potentiel anstødssten.

Dokumentation

Ballade over politikers kritik af domstole

Pernille Skipper og voldtægtsdom ved Roskilde Byret
Mandag besluttede politiet at opgive yderligt at forfølge en anmeldelse af Enhedslistens tidligere retsordfører Pernille Skipper for at have kommet med udtalelser, der kunne påvirke udfaldet af en konkret retssag.

Det handlede om en voldtægtssag ved Roskilde Byret, hvor tre unge mænd blev frifundet.

Skipper blev politianmeldt af en af de unge mænds forsvarsadvokater, som mente, at Pernille Skipper bl.a. fremførte urigtige oplysninger i en facebook-opdatering offentliggjort umiddelbart efter domsafsigelse.

Blandt andet skrev Skipper følgende:

"I dag har byretten i Roskilde afgjort, at tre mænd ikke kan dømmes for voldtægt af en ung pige – selvom hun var omtåget (og måske bevidstløs) af alkohol og manglede insulin, og derfor angiveligt hverken kunne sige til eller fra. Og at det hele foregik bag ved en busk udenfor en fest! Dermed siger retten også, at hvis ikke kvinder aktivt siger fra, behøver mænd ikke tænke sig om. Og hvad fanden er det da for noget sexistisk lort!?"

Boghandleren fra Brønshøj
Sagen om Pernille Skipper et er ikke første gang en politiker er blevet politianmeldt for at have udtalt sig i forbindelse med domsafsigelsen i en konkret retssag.

I december 2014 blev seks folketingsmedlemmer anmeldt for at udtalt sig kritiske vendinger i forbindelse med Østre Landsrets dom over Sam Mansour, også kendt som 'Boghandleren fra Brønshøj..

Heriblandt Pia Kjærsgard og Martin Henriksen fra DF, Venstres daværende retsordfører Karsten Lauritzen, Inger Støjberg (V) og Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

Blandt andet på baggrund af følgende udtalelser:

"I det her tilfælde lader det til, at Mansour ikke en gang ville blive statsløs, fordi han har et andet statsborgerskab. Derfor er det ret uforståeligt, at man ikke slår til, når man kan. Han er dømt for terror to gange."
(Karsten Lauritzen)

"Dommen over Said Mansour er og bliver en skandale. Han burde have frataget sit danske statsborgerskab. Det er logik for burhøns. Sådan er det."
(Martin Henriksen)

Heller ikke i disse tilfælde førte politianmeldelsen til noget.

Kilde: DR.dk og Berlingske


0:000:00