EU's arrestordre fører til stadig flere udleveringer

GENSIDIGHED: De danske myndighedere udleverer flere og flere til retsforfølgelse i andre EU-lande. Alene i 2014 blev 59 udleveret, heraf fire danske statsborgere.

Kim Rosenkilde

Siden Danmarks tiltræden i den såkaldte europæiske arrestordre i 2003, er der sket en løbende og markant stigning i de danske myndigheders udlevering af personer til retsforfølgelse i et andet EU-land.

I hele perioden fra 2003 til 2007 blev der sammenlagt udleveret 76 personer. Ud af dem var der 15 danske statsborgere. Alene i 2014 var det samlede antal nået op på 59 personer. Heraf var fire danske statsborgere.

Mens det samlede niveau i 2014 for andet år i træk satte ny rekord, så ligger antallet af danskere statsborgere nogenlunde konstant på mellem 0 og 4 personer siden 2007. 2006 blev syv danske statsborgere udleveret til retsforfølgelse i andre EU-lande.

Det viser en opgørelse, Justitsministeriet har oversendt til Folketingets Retsudvalg.

En foreløbig opgørelse viser, at der i 2015 er udleveret tre danske statsborgere til retsforfølgelse andre steder i EU. Det fremgår ikke, hvor mange personer der i alt er blevet udsendt i 2015.

Læs hele Justitsministeriets notat.

Dokumentation

Den europæiske arrestordre

Den europæiske arrestordre er en begæring fra en retlig myndighed i en af EU's medlemsstater om anholdelse af en person i en anden medlemsstat og overgivelse af den pågældende til førstnævnte stat med henblik på strafforfølgning eller fuldbyrdelse af en frihedsstraf eller en anden frihedsberøvende foranstaltning.

Ordningen bygger på princippet om gensidig anerkendelse af retsafgørelser. Den forudsætter, at der er direkte kontakt mellem de retlige myndigheder.

  • Den stat, hvor personen anholdes, skal overgive vedkommende til den stat, hvor den europæiske arrestordre blev udstedt, senest 90 dage efter anholdelsen.
  • Med proceduren for den europæiske arrestordre er den politiske fase af udleveringen blevet afskaffet. Det betyder, at beslutningen om, hvorvidt en person skal overgives på baggrund af en europæisk arrestordre, udelukkende er en juridisk proces.
  • EU-landene kan principielt ikke længere nægte at udlevere egne statsborgere, medmindre de selv påtager sig at retsforfølge den eftersøgte person eller fuldbyrde den fængselsstraf, som den eftersøgte person er blevet idømt.

De seneste år er der årligt overgivet mellem 3.500 og 5.500 borgere på tværs af EU's medlemsstater på baggrund af en europæisk arrestordre.

Kilde: e-justice.europa.eu


0:000:00