EU’s topledere åbner for europæisk anklagemyndighed

TOPMØDE: Som en del af ugens EU-topmøde forventes det Europæiske Råd at give grønt lys til det fortsatte arbejde med at etablere en fælles europæisk anklagemyndighed.

Forslaget om at oprette en fælles europæisk anklagemyndighed blev fremsat af EU-Kommissionen i 2013. Danmark står uden for på baggrund af retsforbeholdet.
Forslaget om at oprette en fælles europæisk anklagemyndighed blev fremsat af EU-Kommissionen i 2013. Danmark står uden for på baggrund af retsforbeholdet.Foto: Yves Herman/ Scanpix
Kim Rosenkilde

17 EU-lande forventes efter denne uges EU-topmøde at kunne gå videre med deres fælles ambitioner om at oprette en egentlig europæisk anklagemyndighed.

På trods af manglende enighed på tværs af medlemslandene er der forud for mødet lagt op til, at de europæiske stats- og regeringsledere vil nikke anerkendende til, at forudsætningerne er på plads for, at de 17 lande kan fortsætte arbejdet.

“Det Europæiske Råd diskuterede forslaget og noterede, at forudsætningerne (…) bliver mødt, og at vejen dermed åbnes for den mulige etablering af forstærket samarbejde,” lyder det i de foreløbige rådskonklusioner.

En kommende fælles europæisk anklagemyndighed vil have det som sin altoverskyggende hovedopgave at forfølge snyd og bedrageri med EU's projektmidler.

De Grønne: Husk mistænktes rettigheder
Anklagemyndigheden er omfattet af det danske retsforbehold og var ikke at finde blandt de 22 tilvalg, som de danske EU-positive partier ville tiltræde i forbindelse med afstemningen om retsforbeholdet i december 2015.

Anklagemyndigheden skal efter planen bestå af et centralt europæisk hovedkontor, der suppleres af medarbejdere, som opererer med base i de enkelte medlemslande.

I Europa-Parlamentet hilser den grønne gruppe det velkomment, at de 17 lande nu kan gå videre med arbejdet for at oprette anklagemyndigheden.

”Vi støtter, at dette skridt endelige tages, og opfordrer Rådet til ikke kun at se på efterforskning af svindel i forbindelse med EU-finansiering af grænseoverskridende projekter, men også at styrke mistænkte og tiltaltes rettigheder,” siger gruppens talsmand på sagen, Jan Philipp Albrecht.

0:000:00