Debat

Fængselsformand: Det skal være attraktivt at forlade bandemiljøet

DEBAT: Hvis fængsler og fængselsbetjente skal spille en effektiv rolle i at bekæmpe banderne, skal exitforløbene for bandemedlemmer være mere tillokkende. Svaret findes i Sverige, skriver Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Østerbye
Formand for Fængselsforbundet

Der er mange fornuftige forslag i justitsminister Søren Pape Poulsens (K) udspil ’Bander bag tremmer’.

Først og fremmest er det positivt, at grebet strammes om de bandegrupperinger, der skaber utryghed både inden for og uden for murene.

Vi har i vid udstrækning at gøre med en gruppe afstumpede forbrydere, der skal holdes i kort snor og ikke opleve, at deres kyniske mentalitet betaler sig.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Hvis man tror, at man kan true, tæske og skyde sig til respekt i fængslerne, skal man opleve det modsatte – nemlig en trist celle dag efter dag. Det er fint med mig.

Exitforløb skal nytænkes
Men hvis bandelivet pludselig ikke er så spændende mere, skal vi stå klar med exitforløb, der dirigerer tidligere bandemedlemmer på rette vej.

De indsatte der fravælger banderne, skal ikke tvinges til at afsone under ringere vilkår.

Kim Østerbye
Formand for Fængselsforbundet

Et af de 28 initiativer i udspillet hedder "Flere i exit". Det er en målsætning, som alle selvfølgelig er enige i, men problemstillingen er mere kompleks end som så. Det er nemlig vigtigt at satse på kvalitet frem for kvantitet i exitforløbene, hvis man ønsker at opnå en høj succesrate.

Derfor er der behov for at tænke nyt, hvis fængslernes exitforløb virkelig skal gøre en forskel. Som det er nu, er det svært at få indsatte ind i forløbene, da det ikke er et særligt attraktivt tilbud.

Når man som fængslet bandemedlem i dag vælger det kriminelle fællesskab fra og ønsker at blive en del af et exitforløb, er der stor risiko for, at ens hverdag bag tremmer bliver mindre fri.

Konkret bliver bandemedlemmer i exitforløb flyttet til mindre arresthuse langt væk fra familien, hvor der er færre muligheder for uddannelse og andre resocialiserende tiltag.

Det er et problem, at bandemedlemmer ikke ser en umiddelbar fordel i at droppe kriminaliteten. Især fordi vi her beskæftiger os med åbenlyst impulsstyrede mennesker, der beviseligt skal påvirkes kraftigt til at træffe fornuftige valg.

Vi skal gøre som i Sverige
At gøre et exitforløb for frafaldne bandemedlemmer attraktivt handler ikke om, at lave særregler eller luksusvilkår. Overhovedet ikke. Men de indsatte, der fravælger banderne, skal ikke tvinges til at afsone under ringere vilkår.

Vi skal gøre som i Sverige.

Der har de oprettet særskilte, selvstændige og velfungerende exitafdelinger, hvor de indsatte ikke mister privilegier i hverdagen. Og tro mig: Indsatte værner om de få glæder, der kan være bag tremmerne, som for eksempel besøg af kæreste og børn.

Det samme kunne vi sagtens gøre i Danmark. Landet er ikke større, end det er nemt at samle folk på afdelinger med ekspertise.

Sådanne afdelinger kræver selvfølgelig visioner, penge og fængselsbetjente, men hvis ministeren virkelig vil have flere i exitforløb, må han gøre det mere attraktivt for bandemedlemmerne at vælge det kriminelle fællesskab fra.

Dokumentation

Temadebat om regeringens bandepakke

Regeringen har med "Bander bag tremmer" fremsat 28 tiltag, der skal bekæmpe rocker- og bandekriminalitet.

Altinget spørger et nyt hold af debattører: Hvilke tiltag skal en ny bandepakke indholde? Hvad er godt og hvad er skidt i regeringens udspil?

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Østerbye

Direktør, Tjenestemændenes Låneforening, fhv. formand, Fængselsforbundet
fængselsbetjent (Kriminalforsorgens Uddannelsescenter 1981)

0:000:00