Flertal imod opgør med konventioner

MÅLING: Der er opbakning til, at Danmark fastholder samarbejdet om de internationale konventioner om blandt andet flygtninge. Men modstandere og tvivlere udgør samlet omkring halvdelen af vælgerne.

Kim Rosenkilde

Venstre gik til valg med et budskab om, at man var parat til at træde ud af de internationale konventioner, hvis ikke det var muligt at få dem ændret.

Siden har partiet skiftet standpunkt og afviser nu som regering en egentlig udtræden fra internationale konventioner.

Det bringer Venstre i nogenlunde tråd med flertallet af de danske vælgere og en solid andel af partiets egne støtter.

Ifølge en meningsmåling, Norstat har foretaget på vegne af Altinget, foretrækker halvdelen af vælgerne, at Danmark bliver i de internationale konventioner for på den måde at opretholde den internationale retsorden.

Omvendt mener 38 procent, at Danmark skal udtræde af internationale konventioner for at gøre det lettere at udvise kriminelle og bestemme, hvor mange der skal have asyl.

12 procent svarer ’ved ikke’.

Stor K-støtte til konventioner
Ser man på partierne, tegner der sig et ikke helt overraskende billede med De Radikale og Dansk Folkeparti i hver deres yderposition.

Mens 89 procent af De Radikale vælgere angiver, at Danmark skal blive inden for samarbejdet, så mener 80 procent af Dansk Folkepartis vælgere, at Danmark skal udtræde.

Tallene for de enkelte partier er dog baseret på et relativt lavt antal respondenter og skal derfor læses med en øget usikkerhed in mente.

Mere overraskende er det måske, at 77 procent af de konservative støtter i målingen angiver, at de er imod et opgør med konventionerne, mens over 30 procent af Enhedslistens stemmer mener, at Danmark skal træde ud.

Af målingen fremstår Venstres vælgere også svagt mere pro-konventioner, end Socialdemokraterne. Her er forskellene dog så små, at de ligger inden for den statistiske usikkerhed.

Dokumentation

Fakta om målingen
Sådan har vi spurgt:

Hvilket af følgende to udsagn er du mest enig i?

Danmark skal udtræde af de internationale konventioner, så vi lettere kan udvise kriminelle og bestemme, hvor mange asylansøgere, vi vil modtage: 38 procent

Danmark skal blive i de internationale konventioner, der er med til at opretholde den internationale retsorden og udgør en beskyttelse af det enkelte menneske: 50 procent

Ved ikke: 12 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.003 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 17. til 22. august 2016.

Se alle tallene fordelt på parti her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00