Hegelund og Mose: Sig SIRI til din fremtid

KLUMME: Mens regeringens disruptionsråd har ladet vente på sig, har Ingeniørforeningen vist, hvordan en interesseorganisation kan udnytte ventetiden til selv at sætte sig for bordenden af en vigtig samfundssamtale – sammen med en MF.

IDA og Ida Auken har valgt selv at kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte udviklingen inden for kunstig intelligens og den digitale disruption til vækst og flere jobs.
IDA og Ida Auken har valgt selv at kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte udviklingen inden for kunstig intelligens og den digitale disruption til vækst og flere jobs.Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Susanne HegelundPeter Mose

”Hej, det er Troels. Du inviteres med i disruptionsrådet”. En stribe organisationstopfolk og mere skæve innovationstyper fik i sidste uge en opmuntrende opringning fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), da regeringens nye råd skulle besættes. Det er gerne en ministers privilegium at være en slags julemand, der i egen høje person uddeler den glade besked, når nye navne til udvalg og kommissioner, der skal sætte aftryk på Danmarks fremtid, udnævnes.

Efter at overenskomstresultatet blev godkendt ved en urafstemning forleden – regeringens afgørende hurdle for endelig at kunne komme i arbejdstøjet – har mange spændt ventet på en opringning fra regeringen, der i denne uge ventes at offentliggøre navnelisten og kommissoriet. Nogle er blevet glædeligt overraskede, andre har måttet vente forgæves på at komme til højbords.

Eget disruptive party
Men når man ikke er blandt dem, der nærmest pr. automatik kan regne med at få invitationen til den officielle Oscar-fest, kan man jo holde sit eget disruptive party, og det har Ingeniørforeningen, IDA, gjort lige siden august sidste år, længe inden regeringen var begyndt at tænke i emner og navne til det over 30 personer store disruptionsråd, der i midten af maj indleder sit arbejde med det første af otte møder rundt i landet.

Hvor regeringen har måttet vente på at komme i gang med sit nye politiske projekt, har der været fuldt digitaliseringsblus på den såkaldte SIRI-kommission, som IDA sammen med den radikale politiker Ida Auken står bag: På torsdag holder kommissionen endnu en workshop om det digitaliserede fremtids-Danmark – denne gang om kunstig intelligens og dataetik. Det sker som led i, at IDA sammen med Auken har valgt selv at kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte udviklingen inden for kunstig intelligens og den digitale disruption til vækst og flere jobs.

Kommissionen illustrerer, hvordan en organisation i stedet for at sidde og vente på en fin invitation selv sætter sig for bordenden.

Peter Mose og Susanne Hegelund

Officielt klingende navn
Smart har initiativtagerne kaldt deres udredningsprojekt for en ”kommission”, en officielt klingende betegnelse, som normalt kun regeringschefer bruger, når de sætter grundige kulegravninger i værk.

Selv DR’s journalistiske flagskib, 21 Søndag, lod sig i december medielobbyforføre af den officielle italesættelse og bragte et ti minutter langt indslag om ”den såkaldte Siri-kommission, som lige nu er i gang med at analysere, hvor godt eller dårligt vi danskere er rustet til den digitale fremtid”.

Kommissionen illustrerer, hvordan en organisation i stedet for at sidde og vente på en fin invitation selv sætter sig for bordenden og faciliterer en samfundssamtale, der ikke alene er vigtig for medlemmerne, men også har vidtrækkende betydning for en lang række brancher og fag herhjemme: Definer fremtiden, tag ejerskab til løsningerne.

Til trods for mere end 100.000 højtuddannede medlemmer har Ingeniørforeningen ikke en stærk tradition for at blive budt med i prestigefyldte regeringssammenhænge. Med en ny formand, Thomas Damkjær Petersen, i spidsen forsøger organisationen nu at komme længere ind i indflydelsesvarmen.

Regeringen har manglet en ny fortælling
Imens SIRI-folkene blandt andet har afleveret en analyserapport om mulighederne på det digitaliserede arbejdsmarked til regeringen, har Lars Løkke måttet lede efter en ny politisk fortælling funderet på en brændende platform for befolkningen: Digitalisering og automatisering vil vende op og ned på arbejdsmarkedet for hundredtusinder af danskere. Rigtigt grebet an i disruptionsrådet kan Danmark blive en international showcase som digital frontrunner.

0:000:00