Debat

HK: Statens opgaver kræver statsgaranti

DEBAT: Danmark står over for en række trusler, der kræver tæt samarbejde mellem mange faggrupper for at bevare vores unikke tillid til politiet. Og der ser desværre ud til at blive rigeligt med arbejde til alle fremover.

Foto: Mikkel Østergaard
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rita Bundgaard
Formand for HK Stat

Udhulet politi. Dyb krise. Vigtige indsatser tabt på gulvet. Discountpoliti.

Det er hårde ord, som vores dygtige politi skal lægge ører til. Men politiet er hårdt presset. Det er der bred enighed om, så langt så godt. Og der er flere store udfordringer på vej, så der er brug for, at alle hænder hjælper hinanden.

Stå vagt om tilliden til politiet
Jeg er helt enig med Claus Oxfeldt i, at vi har et rigtig godt politi i Danmark. Danskernes tillid til statens magtmonopol er i verdensklasse. Det er en bærende søjle, som vi skal stå vagt om.

HK’ere skal løse de administrative opgaver. Ti-finger-systemet er nu engang hurtigere på tastaturet end to-fingermetoden.

Rita Bundgaard
HK Stat

Det er let at sige, at vagter kan overtage bevogtningsopgaver, men det er en hjørnesten i det danske retssamfund, at politiet har monopol på at udøve statens magt. En statslig opgave, der skal udføres med statsgaranti.

Statens nedskæringsregime
Vi kender kun nedskæringsregimet alt for godt fra Skat og andre steder i staten. Senest har debatten om fødselsgangene igen sat Finansministeriets foretrukne grønthøster ”omprioriteringsbidraget” på dagsordenen.

”Øh undskyld, kan du ikke lige føde to procent hurtigere?” På politiområdet kan det måske oversættes til ”kan du ikke lige efterforske den her sag to procent hurtigere?” Nej vel.

Som både Flemming Vinther og Claus Oxfeldt er inde på, kan man ikke bare spare uendeligt og forvente det samme. De statslige arbejdsgivere må gøre op med det ensidige syn på statsansatte som en udgift.

Uforsvarligt med politiske eksperimenter
Vi har internationalt set et unikt system med lav korruption og høj integritet. Tryghed og tillid er en kæmpe ressource for vores samfund, som skaber vækst og arbejdspladser. Noget som alle faggrupper i politiet bidrager til.

Derfor er det også uforsvarligt at begynde med nye politiske eksperimenter, der udliciterer danskernes tryghed.

Stigende trussel fra IT-kriminalitet
Trusselsbilledet ændrer sig og bliver mere komplekst, som Lisbeth Bech Poulsen også er inde på. Forsvarets Efterretningstjenestes seneste trusselsvurdering siger vist det hele:

Truslen fra cyberspionage mod danske myndigheder og private virksomheder er MEGET HØJ. Truslen fra cyberkriminalitet mod danske myndigheder og private virksomheder er MEGET HØJ. Truslen fra cyberaktivisme mod danske myndigheder og private virksomheder er MIDDEL.

Lige som truslen mod myndigheder og virksomheder vokser, er der også større risiko for, at man som helt uskyldig borger bliver udsat for gement tyveri på nettet, identitetstyveri eller anden IT-kriminalitet.

Senest har nationalbankdirektør Lars Rohde udtrykt bekymring for selve den finansielle stabilitet i Danmark.

Afgørende behov for at alle samarbejder
Det kræver et tæt og fintmasket samarbejde mellem politi, forsvar og andre myndigheder at forsvare danskerne mod de trusler og angreb, der kommer ned fra satellitter og telefoner og ud gennem netkabler.

Og det er helt nødvendigt for den fortsatte tillid til politiet, at de borgere, der rammes af cyberkriminalitet også kan få professionel hjælp. Den selvsamme tillid lider et knæk, hvis der ikke kommer nogen, når min mor ringer for at anmelde et indbrud.

Derfor er der behov for at dyrke forskellige fagligheder i politiet. Lige som betjente skal udøve politimagt, skal jurister, IT-folk og analytikere gøre det, de er bedst til – og HK’ere skal løse de administrative opgaver. Ti-finger-systemet er nu engang hurtigere på tastaturet end to-fingermetoden.

Selvfølgelig skal vi gøre tingene smartere, og vi skal udnytte de nye teknologiske muligheder, der kan aflaste betjentene og frigøre flere uniformer til den borgernære og tillidsskabende indsats, hvor der også er tid til at efterforske indbrud, hvor lokale betjente besøger skolerne, og hvor det forebyggende arbejde hjælper unge på kanten den rigtige vej.

Vi må frigøre så mange betjente som muligt og øge samarbejdet på tværs af faggrupper. Der er rigeligt med arbejde til alle. Desværre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00