Kriminalforsorgen gemte millioner i strid med reglerne

ØKONOMI: Statsrevisorerne retter kritik mod Kriminalforsorgen for at gemme hele overskuddet for 2015 til senere brug. Pengene skulle blandt andet gå til et aldrig gennemført indkøb af asyltelte.

Henover årsskiftet fra 2015 til 2016 opstod en række teltlejre landet over til asylansøgere. Det førte til rod i Kriminalforsorgens økonomi.
Henover årsskiftet fra 2015 til 2016 opstod en række teltlejre landet over til asylansøgere. Det førte til rod i Kriminalforsorgens økonomi.Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Kim Rosenkilde

Et overskud på godt 60 millioner kroner endte som et flot rundt 0 på bundlinjen, da Kriminalforsorgen i foråret præsenterede sin årsrapport for 2015.

De frie millioner blev om ikke gemt i en cigarkasse så i hvert fald lagt til side til et ikke nærmere specificeret indkøb af telte til afviste asylansøgere og for at dække for mulige tab ved forskellige verserende retssager.

Men sådan kan man ikke gemme penge fra det ene år til det næste, lyder det fra Rigsrevisionen, der i sin gennemgang af statsregnskabets for 2015 har gransket sagen.

Det får Folketingets Statsrevisorer til at rette kritik mod Kriminalforsorgen.

Fakta
Hvem har ansvaret?

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet (UIBM) og Udlændingestyrelsen har ansvaret for udrejsecentrene Kærshovedgård og Sjælsmark.
 

Justitsministeriet/Kriminalforsorgen har ansvaret for personer, der er frihedsberøvede, herunder også asylansøgere, bl.a. på Vridsløselille.
 

Der sondres i mellem beredskabsteltene, der blev sat op af Justitsministeriet til at huse flygtninge, der gik på motorvejen, inden de indgav deres asylansøgning, og de indkvarteringstelte til enlige mandlige asylansøgere, som hører under UIBM.

Kilde: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

”Enten har man ikke tilstrækkelig kendskab til reglerne, ellers har man bare forsøgt at holde nogle penge tilbage til senere brug. Og det er jo ikke meningen. Derfor er det noget, man kan kritisere,” siger Peder Larsen, formand for statsrevisorerne.

En tynd forklaring
Ifølge Kriminalforsorgen blev der i 2015 hensat 39 millioner kroner til indkøb af telte til udlændinge og til et søgsmål om feriepenge.

Hvor meget der skulle gå til hvad, står ikke klart ud fra årsrapporten.

Men ifølge Rigsrevisionen var det hensigten, at Kriminalforsorgen i forlængelse af regeringens asylpakke fra november 2015 skulle indkøbe telte for 30 millioner kroner til at huse afviste asylansøgere.

Købet blev imidlertid udskudt til 2016, og så lagde man blot pengene til side til det efterfølgende år.

Dokumentation

Rigsrevisionen om hensatte midler i Kriminalforsorgen

Kriminalforsorgen havde indregnet en hensat forpligtelse til køb af telte til indkvartering af afviste asylansøgere. Indkøbet af telte er et led i regeringens asylpakke. Regeringen besluttede i december 2015, at Kriminalforsorgen skulle igangsætte indkøb af telte for 30 mio. kr., men indkøbet blev efterfølgende udskudt til 2016.

Efter regnskabsafslutningen meddelte Finansministeriet, at hensættelsen ikke var i overensstemmelse med regnskabsreglerne, da Kriminalforsorgen hverken havde en retlig eller faktisk forpligtelse til at afholde udgiften. Kriminalforsorgen skulle derfor tilbageføre hensættelsen i 2016 og optage beløbet som en indtægt på forslag til lov om tillægsbevilling for 2016 for at undgå, at den tilbageførte hensættelse forøgede Kriminalforsorgens råderum i 2016.

Rigsrevisionen er enig med Finansministeriet i, at hensættelsen var i strid med regnskabsreglerne, da staten ved regnskabsafslutningen ikke havde nogen forpligtelser over for tredjemand vedrørende køb af telte.

Rigsrevisionen konstaterede endvidere, at det var uklart, hvor stort et beløb der faktisk var hensat til formålet. I årsrapporten havde Kriminalforsorgen oplyst en samlet forpligtelse på 39 mio. kr. til køb af telte og en igangværende retssag om feriepenge.

Hensættelsen indebar, at Kriminalforsorgens overskud blev nedbragt tilsvarende, og at resultatet for 2015 blev 0 kr.

(...)

Rigsrevisionen finder, at Kriminalforsorgen ikke var berettiget til at foretage hensættelse til køb af telte, og at dokumentationen for beløbets størrelse var mangelfuld. Konsekvensen
af hensættelsen var, at det blev muligt for Kriminalforsorgen at overføre uforbrugte bevillinger fra 2015 til 2016, uden at dette fremgik af statsregnskabets bevillingsafregning. 

Dette finder Rigsrevisionen utilfredsstillende.

Læs mere her (punkt 112).

Kilde: Rigsrevisionens beretning om revisionen af statsregnskabet for 2015


0:000:00