Liberalisering af advokatbranchen udskydes

KONKURRENCE: Regeringen har udskudt planerne om et lovforslag om at øge konkurrencen i advokatbranchen.

Kim Rosenkilde

Der bliver alligevel ikke fremsat noget lovforslag i februar med tiltag, der skal øge konkurrencen i advokatbranchen. Det havde regeringen ellers lagt op til med sit lovprogram, der blev præsenteret i forbindelse med Folketingets åbning i oktober.

I december har regeringen imidlertid offentliggjort et revideret lovprogram, og her er punktet om 'opfølgning på arbejdsgruppen om advokatbranchen' faldet ud.

Forslagets formål var at følge op på eventuelle anbefalinger fra en tværministeriel arbejdsgruppe, der ser på, hvordan der kan skabes bedre konkurrence i advokatbranchen.

Justitsministeriet oplyser over for Altinget, at forslaget er pillet af programmet, fordi arbejdsgruppen endnu ikke er så langt med sit arbejde som forventet.

Forslaget er efter planen skudt til næste folketingssamling. Det kan meget vel betyde, at det ikke vil blive fremsat, før der udskrives valg.

Kritiseret arbejdsgruppe
Den tværministerielle arbejdsgruppes analyse af konkurrenceforholdene i advokatbranchen blev sat i værk i marts og indgik som en del af den politiske aftale om Vækstpakke 2014. Regeringen er blevet kritiseret for at udelukke advokatbranchens aktører fra det forberedende arbejde til en eventuel lovændring.

”Når man skal lave en analyse af lige nøjagtigt advokatreguleringen, er det helt afgørende, at man også inddrager de organisationer, som ved noget om området. Derfor er det særdeles beklageligt, at man ikke inddrager de vigtigste aktører,” sagde blandt andet Advokatsamfundets generalsekretær,Torben Jensen, til Altinget i september.

Også brancheorganisationen Danske Advokater og Forbrugerrådet var utilfredse med den snævre sammensætning af arbejdsgruppen, der kun består af embedsmænd fra Justits-, Finans- samt Erhvervs- og Vækstministeriet.

Danske Advokater og Advokatsamfundet har på den baggrund fået konsulentvirksomheden Copenhagen Economics til at foretage en ekstern analyse af konkurrenceforholdene i advokatbranchen. Konklusionerne her fra lyder, at der er betydeligt flere ulemper end fordele ved en række forskellige scenarier for liberalisering.

Dokumentation

Revideret lovprogram fra Justitsministeriet
(Lovforslag, der behandles i Folketingets retsudvalg)

  • Lovforslag om fremtidsfuldmagter (Dec I)
  • Lovforslag som opfølgning på handlingsplanen om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme (Dec II)
  • Lovforslag om internationale sikkerhedsrettigheder i flymateriel (Feb II)
  • Ændring af partiregnskabsloven (Opfølgning på betænkning fra ekspertudvalget) (Feb II)
  • Ændring af retsplejeloven (Videoafhøring af børn m.v.) (Feb II)
  • Lovgivning om offentligt ansattes ytringsfrihed (Opfølgning på udvalgsarbejdet fra Udvalget om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger) (Feb II)
  • Ændring af retsplejeloven (Revision af logningsreglerne) (Mar II)
  • Redegørelse
    Forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter uden for strafferetsplejen (Feb II)

Kilde: Justitsministeriet


0:000:00