Minister vil have flere gramsere i nattelivet straffet

GRAMSERI: Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have flere til at anmelde, hvis de oplever uønsket befamling af deres kroppe.

Mette Pabst

Flere skal anmelde, hvis de oplever ufrivillig gramseri i nattelivet. Det slog ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) fast på samråd i ligestillingsudvalget tirsdag.

Samrådet kommer i kølvandet på en Gallup-undersøgelse fra august, hvor 57 procent af de adspurgte kvinder mellem 18 og 35 år svarer, at de ufrivilligt er blevet berørt i nattelivet. Det samme gælder for 18 procent af de adspurgte mænd.

Det skal der ifølge ministeren ændres på. Hun opfordrer til, at flere anmelder den gramseri, de oplever, når de går i byen.

“Jo flere, der siger fra, jo flere, der anmelder de overgreb, de oplever, desto mere illegitimt bliver det også,” siger ministeren.

Politiet skal naturligvis tage anmeldelserne alvorligt og ikke give udtryk for, at overgrebene er den krænkedes egen skyld.

Ellen Trane Nørby (V)
Ligestillingsminister

Få anmelder gramseri
Det var Lea Wermelin (S) og Rasmus Horn Langhoff (S), der havde indkaldt ligestillingsministeren til samrådet på baggrund af resultaterne fra Gallup-undersøgelsen. De foreslog begge på samrådet, at ministeren iværksatte en handleplan rettet mod diskoteker og diskoteksejere for at sætte fokus på de uønskede berøringer i bylivet.

Men ifølge Ellen Trane Nørby bør fokus være på at ændre kulturen hos de unge, mens de er på uddannelsesinstitutionerne – ikke når de er i byen fredag nat.

Ministeren tror på, at en kulturændring blandt de helt unge kan betyde, at det går fra at være ”snerpet” til at være ”sejt” at værne om sin egen krop.

Politiet skal tage det alvorligt
Det er strafbart at beføle andre uden samtykke, og det kan straffes under straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse. Men mens Gallup-undersøgelsen viser, at over halvdelen af danske kvinder mellem 18 og 35 år har oplevet ufrivillig gramseri i nattelivet, er det langt færre, der anmelder overgrebene til politiet. I 2014 blev der registreret 494 anmeldelser om blufærdighedskrænkelse ved beføling. I 2015 var tallet 482.

Ministeren erkender, at hvis flere skal føle sig trygge ved at anmelde uønsket befamling, er det ikke nok, at der sker en kulturændring hos de unge. Der skal også ske en kulturændring hos politiet.

0:000:00