Ny revisorlov bringer advokater og revisorer på kollisionskurs

BRANCHE: Danske Advokaters direktør Paul Mollerup kritiserer i klare vendinger udkastet til en ny revisorlov. I stedet for at tage ved lære af finanskrisen og skærpe kravene, lemper regeringen. Eksperter er delte.

Danske Advokaters administrerende direktør mener, at der er behov for at en mere vidtgående implementering af nye europæiske regler for revision af visse virksomheder.
Danske Advokaters administrerende direktør mener, at der er behov for at en mere vidtgående implementering af nye europæiske regler for revision af visse virksomheder.Foto: Lars Helsinghof/Altinget
Kim Rosenkilde

Advokater og revisorer er dybt splittede i deres syn på regeringens udkast til en ny revisorlov. Loven skal implementere et nyt europæisk regelsæt, som blandt andet har til hensigt at øge revisorers uafhængighed i forhold til deres kunder.

Mens revisorbranchen uddeler roser til regeringens ambition om at gennemføre de nye regler så lempeligt som muligt, så lyder der anderledes skarpe toner fra advokaternes brancheorganisation.

”Man må spørge sig selv, om der er kommet et punkt, hvor revisorer sælger så meget rådgivning til dem, de reviderer, at det kan give indtryk af, at der kan være problemer med uafhængigheden,” siger Paul Mollerup, der er direktør for Danske Advokater.

Han henviser til, at EU-Kommissionen påbegyndte arbejdet med de nye regler i kølvandet på finanskrisen, hvor der blev sat spørgsmålstegn ved, om virksomheders revisorer gav det rette billede af ikke mindst finansielle virksomheders økonomi.

Revisorerne lever af tillid. De sælger så at sige tillid. Revisionsydelsen har kun til formål at skabe tillid.

Bent Warming-Rasmussen
Professor ved Syddansk Universitet

”Det er få virksomheder, der bliver omfattet, og man gør brug af stort set alle muligheder for at lempe revisors adgang til også sælge rådgivning til dem, de reviderer. Derfor synes vi ikke, at man er nået i mål,” siger Paul Mollerup

Flere kasketter
Han er ellers fornyligt sat i spidsen for regeringens såkaldte Implementeringsråd. I den sammenhæng skal han blandt andet være med til at sikre, at europæisk lovgivning medfører færrest mulige byrder for dansk erhvervsliv, når den omsættes til danske regler.

Men nogle gange kan ’overimplementering’ være på sin plads.

”Hvis man vil vælge at gå længere end minimumsimplementeringen, så skal det være, fordi der er væsentlige samfundshensyn, der taler for det. Og det peger vi på, at der er her,” siger Paul Mollerup.

Den nye revisorlov forholder sig blandt andet til særligt skærpede krav til revisorers uafhængighed for virksomheder med særlig offentlig interesse.

Dokumentation

Ny lov skal øge revisorers uafhængighed

I forbindelse med den finansielle krise sidst i 00erne blev der blandt andet rejst spørgsmål om, hvorvidt revisors uafhængighed var sikret godt nok, og om revisors erklæringer indeholdt tilstrækkelige
og rigtige informationer.

På den baggrund igangsatte EU-kommissionen i 2010 en revision af reglerne på revisionsområdet, som kunne underbygge revisors rolle som offentlighedens tillidsrepræsentant.

Kommissionens arbejde med en reform og modernisering af EU-revisorreguleringen centrerede sig særligt om: Revisors rolle og uafhængighed, øget tilsyn og styrkelse af konkurrencen på revisionsmarkedet.

Regeringens lovforslag skal gennemføre de krævede ændringer. Regeringens udgangspunkt er, at reglerne ikke bør gå videre end minimumskravene i EU-reguleringen. Lovforslaget lægger derfor op til en sanering af  den gældende
revisorlovgivning.

Virksomheder af offentlig interesse

Lovforslaget gælder kun virksomheder af 'offentlig interesse' eller Public Interest Entities (PIE virksomheder). Med lovforslagets ændres definitionen af den gruppe virksomheder, så den som udgangspunkt kun omfatter børsnoterede virksomheder, kreditinstitutter
og forsikringsselskaber.

Med lovforslaget udgår store virksomheder, kommuner, kommunale fællesskaber regioner, statslige aktieselskaber samt andre finansielle virksomheder omfattet af kapital- eller formuekrav.

Kilde: Udkast til lovforslag om ændring af revisorloven og forskellige andre love


0:000:00