Organisationer: Asylstramning kan sende flere børn på flugt

ADSKILLELSE: Regeringens bebudede begrænsning af retten til familiesammenføring kan føre til, at flere børn tages med på en livsfarlig flugt til Europa, advarer organisationer. Forslaget er ifølge jurister på kollisionskurs med menneskeretten.

Bliver det sværere at opnå familiesammenføring, kan det betyde, at flere børn bliver at finde på farefulde flugtruter.
Bliver det sværere at opnå familiesammenføring, kan det betyde, at flere børn bliver at finde på farefulde flugtruter.
Kim Rosenkilde

Det kan få utilsigtede konsekvenser, hvis regeringen får opbakning i Folketinget til sit forslag om at stramme reglerne for familiesammenføring.

Regeringen lægger op til, at flygtninge med en såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus fremover skal vente tre år, før de kan opnå familiesammenføring med børn, ægtefæller eller forældre, som sidder tilbage i flygtningelejre uden for Europa.

Det er så lang tid at vente på at gense sine nærmeste familiemedlemmer, at det kan få nogle af de tilbageladte til selv at prøve at fortsætte flugten til Europa.

Andre kan føle sig nødsaget til at tage deres børn med, når de flygter til Europa, fremfor at tage alene afsted på den farlige rejse til Europa og Danmark. Det er i hvert fald bekymringen hos Børnerådets formand, Per Larsen.

Fakta
Familiesammenføringer for syriske flygtninge

Det er stort set kun syriske flygtninge, der får opholdstilladelse med henvisning til deres 'særlige beskyttelsesstatus', og som dermed vil være omfattet af en kommende udskydelse af retten til familiesammenføring.

Altinget har fået aktindsigt i data fra Udlændingestyrelsens sagsbehandlingssystem, som viser sammensætningen af de personer, der har ansøgt om at blive familiesammenført med en syrisk flygtning i Danmark.

Ialt har 8.530 personer søgt om familiesammenføring med en flygtning i Danmark fra januar til og med september i 2015.

5.888 har søgt om familiesammenføring med en flygtning i Danmark, som kommer fra Syrien
– Heraf er 64 pct. kvinder
– Voksne kvinder og børn under 18 udgør 98,3 procent
– Børn i alderen 0-12 år udgør 54,5 procent
– Mindreårige (under 18) udgør 66,3 procent

Kilde: Udlændingestyrelsen

”Vi ser i dag forældre, som er kommet herop, men har efterladt børnene bag sig, fordi de ikke vil løbe risikoen ved at tage dem med. Nu kan man være ved at tvinge dem til at også at tage børnene med på den meget farefulde færd,” siger Per Larsen.

Han mener derfor, at politikerne på Christiansborg skal ”tænke sig rigtig grundigt om,” inden de beslutter sig for at udskyde retten til familiesammenføring yderligt.

Vi tror navnlig, at det vil blive anset for uacceptabelt, når der er børn involveret. Og jo yngre børn, jo værre.

Jonas Christoffersen
Direktør for Institut for Menneskerettigheder

Rammer kvinder og børn
Det samme gør Andreas Kamm, der er formand for Dansk Flygtningehjælp. Han deler Børnerådets bekymring for, at den bebudede asylstramning kan føre til, at flere børn tages med ud på de farlige flugtruter til Europa.

”Set i et menneskeligt perspektiv kan man frygte, at det i et vist omfang vil få den effekt. Og jeg mener, at man er nødt til at gøre sig den overvejelse, uanset at vi ikke kan vide præcist, hvad der kommer til at ske,” siger Andreas Kamm.

Han peger på, at den overordnede tendens for ikke mindst de syriske flygtninge har været, at mændene rejser alene afsted til Europa i håb om at kunne opnå familiesammenføring, så kvinder og børn efterfølgende kan rejse sikkert herop.

Dokumentation

Familiesammenføring og særlig beskyttelsesstatus

Regeringen ønsker at udskyde retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse efter Udlændingelovens §7, stk. 3.

I dag kan flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus som udgangspunkt ikke få familiesammenføring inden for det første år.

Regeringen foreslår, at adgangen til familiesammenføring til flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus udskydes i tre år, så den gældende periode på et år forlænges til tre år.

I perioden fra 1. januar til og med oktober 2015 har 9.156 personer fået opholdstilladelse i Danmark. Heraf har 809 fået opholdstilladelse på baggrund af særlig beskyttelsesstatus.

Kilde: Udlændingestyrelsen og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet


0:000:00