Debat

Pape: Derfor skal Danmark have en ungdomsdomstol

DEBAT: En ungdomsdomstol med specialuddannede fagfolk kan hjælpe unge, der er på vej ud i en forkert livsbane, og ansvarliggøre dem. Unge balledemagere skal mødes med konsekvens og ikke ligegyldighed, skriver Søren Pape Poulsen (K).

En ungdomsdomstol kan hive fat i unge på vej ud i den forkerte livsbane og ansvarliggøre dem, skriver Søren Pape Poulsen (K). 
En ungdomsdomstol kan hive fat i unge på vej ud i den forkerte livsbane og ansvarliggøre dem, skriver Søren Pape Poulsen (K). Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Pape Poulsen (K)
Formand

Forestil dig et helt almindeligt klasselokale. Murstensvægge, nogle træstole og et skrivebord dominerer indretningen. I lokalet sidder en gruppe voksne mennesker, der repræsenterer forskellige dele af de offentlige myndigheder, og midt iblandt dem sidder en ung fyr.

Han har trukket skuldrene godt op og gemt resten af kroppen inde under sin mørke hættetrøje. Den virker som et værn imod al den snak, der er i lokalet. For alle de voksne mennesker, der er samlet i lokalet, sidder og drøfter, hvad der skal ske med fyren, der har lavet hærværk på den lokale skole. De voksne taler primært med hinanden, nogle taler til ham, men ingen taler med ham. Og det eneste, ballademageren tænker på, er, hvornår det hele slutter, så han kan komme væk derfra.

Som tidligere SSP-medarbejder kan jeg meget let se den scene udspille sig for mit indre blik. Alt for mange gange har jeg set og hørt om unge drenge og piger, der er på vej ud ad den forkerte sti, blive mødt med velmenende intentioner, men alt for meget sødsuppe og dermed reel ligegyldighed.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Domstol kan hjælpe unge på rette vej
Vi er nødt til at tage unge alvorligt. Vi er nødt til at lære dem, at de skal tage ansvar for egne handlinger. Og vi er nødt til at vise dem, at hvis du laver ballade, så får det konsekvenser. For intet menneske lærer noget af at blive mødt med ligegyldighed. De skal i stedet mødes med kærlighed og konsekvens.

Det er derfor, vi ønsker at få indført en ungdomsdomstol beklædt af specialuddannede fagfolk, der skal hive fat i unge på vej ud i den forkerte livsbane og ansvarliggøre dem. Det handler ikke om at putte unge i fængsel. Den opskrift tror vi ikke på. Og når venstrefløjen råber op om dette, så er det en skræmmekampagne, der intet konstruktiv fører med sig.

Det handler ikke om at putte unge i fængsel. Den opskrift tror vi ikke på. Og når venstrefløjen råber op om dette, så er det en skræmmekampagne, der intet konstruktiv fører med sig.

Søren Pape Poulsen (K)
Formand

I stedet forestiller vi os en model, hvor de unge, der begår kriminalitet, for eksempel kan blive idømt samfundstjeneste i lokalområdet, og hvor de udøver en arbejdsopgave og samtidig kan blive mødt af rollemodeller, der giver dem noget mere at stile efter i livet. Den kan være, at ballademageren ryger en tur på den lokale brandstation, hvor han vasker biler og lærer betydningen og værdien af ærligt arbejde.

Sæt tidligt ind
For skal vi ungdomskriminalitet til livs, så skal vi sætte ind med tidligere og tydeligere handlen og hjælp. Vi skal give de unge noget at stræbe efter. Det kan til tider kræve en hjælpende hånd, og så skal vi stå klar til at tilbyde den. Og for nogle af de mere hårdkogte unge kriminelle, som desværre også findes, skal den kriminelle lavalder ikke være et værn mod straf.

For i alt for lang tid har ligegyldigheden hersket over for de unge mennesker, der til tider kan begå voldsomme kriminelle handlinger, og som vi nogle gange aldrig når at få sat en stopper for, inden de bliver hårdkogte kriminelle med en fast tilværelse i skyggedanmark, hvor banderne trives. Det er hverken de eller vores samfund tjent med. Hvis vi holder af de unge mennesker og ønsker dem et godt liv, er vejen frem at ansvarliggøre vores unge, så fyren med hættetrøjen og andre unge på vej ud af den forkerte sti, kan blive guidet tilbage på rette spor.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00