Debat

Pape: En forandret verden kræver et forandret politi

DEBAT: Kriminalitetsbilledet har ændret sig. Derfor er vi nødt til at organisere politiet på en anden måde, end vi har været vant til, skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Politiet må være parate til at omstille sig, skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K)
Politiet må være parate til at omstille sig, skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K)Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Pape Poulsen (K)
Justitsminister

Hvad er politiets kerneopgaver?

For mig at se er det såre simpelt. Der er én overordnet kerneopgave for vores politi – at værne om danskernes sikkerhed og tryghed. Og vi har i Danmark et af verdens bedste politikorps. Det er også en af grundene til, at vi grundlæggende har et af verdens mest trygge og sikre lande.

Nødvendigt med omstilling
Men kriminalitetsbilledet ændrer sig i disse år. Problemet med økonomisk kriminalitet vokser, og vi ser også en tendens til flere it-forbrydelser og mere grænseoverskridende kriminalitet. Det kræver omstilling.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Politiet er nødt til at være organiseret på en anden måde, end vi har været vant til, fordi verden forandrer sig. Det skiftende kriminalitetsbillede kræver øgede specialistkompetencer, større efterforskningsenheder, et stærkere beredskab og ny teknologi.

Samtidig har de seneste år været udfordrende for politiet.

Politikadetternes kortere uddannelse vil betyde, at flere betjente hurtigt kan komme tilbage til deres politikredse og til arbejdet med at opklare og forebygge kriminalitet.

Søren Pape Poulsen (K)
Justitsminister

Politiets aktuelle håndtering af både rocker- og bandekonflikten, bevogtning af potentielle terrormål samt grænsekontrol har trukket store veksler på vores betjente. Derfor skal vi se på, hvordan politiets opgaver kan løses på en fornuftig måde, så det både skaber frihed til vores betjente og sikrer en tryg hverdag for danskerne.

Med den nye finanslov for 2017 har vi øget optaget på Politiskolen i Brøndby, så vi også i år kan optage 600 studerende. Det er flere politistuderende, end vi optog i 2012, 2013 og 2014 – tilsammen. På sigt vil det give flere hænder til at løse opgaver i politiet.

De nye politikadetter
Men for at løse det akutte behov for flere medarbejdere har vi valgt at oprette en ny uniformeret medarbejdergruppe i politiet – de såkaldte politikadetter. De får en række vigtige opgaver, som f.eks. bevogtning af potentielle terrormål, grænsekontrol, transport og udsendelser.

Og politikadetternes kortere uddannelse vil betyde, at flere betjente hurtigt kan komme tilbage til deres politikredse og til arbejdet med at opklare og forebygge kriminalitet og dermed styrke trygheden for den enkelte borger.

Den ny politikadetuddannelse ændrer ikke ved, at vi har ét samlet politi, et enhedspoliti. Tværtimod skaber vi en ny rekrutteringskanal til politiet. Ansøgerne til politikadetuddannelsen skal i al væsentlighed opfylde de samme høje krav, som gælder for optagelse på politiets basisuddannelse.

Hvis en politikadet efterfølgende får interesse for at fortsætte sin karriere som politibetjent, vil politikadetuddannelsen være meritgivende på politiets basisuddannelse. Forhåbentlig vil mange af de nye politikadetter få mod på mere og vil fortsætte deres karriere som fuldt uddannede politibetjente.

Civile medarbejdere hjælper til
Ud over at uddanne flere betjente og nye politikadetter ansætter politiet i højere grad civile medarbejdere til at løse opgaver, der ikke kræver en politiuddannelse. På den måde sætter vi politibetjentene fri til at løse politiopgaver. Det giver god mening at bruge politiressourcer i en patruljevogn frem for – eksempelvis – bag et målekamera i en fotovogn.

Jeg håber, at de tiltag, vi allerede har taget til at aflaste politiet, så småt kan mærkes blandt betjentene og i deres familier, så vi går en fremtid i møde med både mindre overarbejde og færre inddragede weekendvagter. Det har vi behov for, så betjentene kan koncentrere sig om deres kerneopgave. At værne om danskerne tryghed og sikkerhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00