Pape vil skærpe kommuners ansvar for seksuelt misbrug - men ikke for vold

RETFÆRDIGHEDSPAKKE: Regeringen vil sløjfe forældelsesfrister i erstatningssager mod myndigheder, som har undladt at gribe ind over for seksuelt misbrug af børn. Hvad med voldsofre, lyder kritikken.

Nanna Hansen (tv.) og Sapran Hassna var hovedpersoner i TV2-dokumentaren 'Anbragt i Helvede'. På trods af talrige underetninger om vold og seksuelt misbrug i den plejefamilie, hvor de var anbragt, greb kommunen aldrig ind. Nu vil regeringen fjerne den forældelsesfrist, som forhindrede dem i at få erstatning.
Nanna Hansen (tv.) og Sapran Hassna var hovedpersoner i TV2-dokumentaren 'Anbragt i Helvede'. På trods af talrige underetninger om vold og seksuelt misbrug i den plejefamilie, hvor de var anbragt, greb kommunen aldrig ind. Nu vil regeringen fjerne den forældelsesfrist, som forhindrede dem i at få erstatning.Foto: Henrik Ohsten/TV 2
Søren Elkrog Friis

Kommuner og andre offentlige myndigheder skal ikke længere kunne gemme sig bag forældelsesfrister, hvis de på trods af advarsler har undladt at gribe ind over for seksuelt misbrug af børn.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som med udspillet 'Retfærdighed for ofre' vil sikre seksuelt misbrugte børn bedre mulighed for erstatning og en mere retfærdig adgang til retssystemet.

Men Pape har glemt noget, mener Børns Vilkår. For hvad med de børn, som 'kun' har været udsat for vold og andre overgreb af ikke-seksuel karakter?

"Hvis du har to søskende, og den ene er blevet seksuelt krænket, mens den anden har været udsat for tortur, så kommer der altså til at gælde to helt forskellige forældelsesfrister for den type sager. Det er en afgræsning, som vi finder helt uforståelig," siger direktør Rasmus Kjeldahl.

Fakta
Forældelsesfristen
I sager om myndighedssvigt gælder der som udgangspunkt en tre-årig forældelsesfrist, samt en absolut
forældelsesfrist på 10 år.

Slagelse afviste erstatning
Selve lovforslaget ventes fremsat til marts. I øvrigt i samme måned, hvor landsretten fælder dom i den såkaldte 'Slagelse-sag', som har været en udløsende faktor for regeringens ønske om at gøre op med den tre-årige forældelsesfrist i sager om seksuelt misbrug.

Sagen - som blev rullet op i TV2-dokumentaren 'Anbragt i Helvede' - handler om to piger, som blev anbragt i plejefamilie, efter at deres far slog deres mor ihjel. 

På trods af talrige underretninger om vold og seksuelt misbrug greb kommunen aldrig ind. Slagelse Kommune afviste efterfølgende erstatningsansvaret med henvisning til, at forældelsesfristen var overskredet.

DF vil udvide forslaget
Søren Pape har allerede indledt sonderingerne blandt de politiske partier - og har blandt andet drøftet regeringens udspil på et møde med rets- og socialordførerne.

Dansk Folkeparti læner sig op ad kritikken fra Børns Vilkår. Socialordfører Karin Nødgaard forstår ikke, at regeringen trækker stregen ved seksuelt misbrug - og ikke lader voldsramte børn omfatte af forslaget.

Dokumentation

Regeringens udspil

I midten af december præsenterede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udspillet 'Retfærdighed for ofre'.

Udspillet indeholder i alt fem initiativer, som blandt andet skal sikre seksuelt misbrugte børn bedre mulighed for erstatning og godtgørelse samt en mere retfærdig adgang til retssystemet. Regeringen forventer at fremsætte lovforslag til marts med henblik på, at ændringerne kan træde i kraft i sommeren 2017.

1) Gerningsmænd skal kunne drages til ansvar for seksuelle overgreb mod børn. Derfor vil regeringen fuldstændigt afskaffe forældelsesfristen i sager om seksuelle overgreb mod børn. Den foreslåede afskaffelse af forældelsesfristerne vil gælde fremadrettet for sager, der ikke allerede er forældede, når de nye regler træder i kraft.

2) Ofre for voldtægt eller incest - og børn, der har været udsat for seksuelle overgreb - skal ikke blive begrænset af en tidsfrist for, hvornår de skal anmelde forbrydelsen for at få erstatning. Derfor vil regeringen afskaffe 72-timersreglen i offererstatningsloven for alle sager om voldtægt, incest og seksuelle overgreb mod børn.

3) Det skal altid være muligt at kræve erstatning fra en offentlig myndighed, som ikke har levet op til sit ansvar over for et barn, der er blevet udsat for seksuelle overgreb. Derfor skal krav om erstatning og godtgørelse mod offentlige myndigheder for svigt i sager om seksuelt misbrug fremover ikke kunne blive forældet. Den foreslåede afskaffelse af forældelsesfristerne vil gælde fremadrettet for krav, der ikke allerede er forældede, når de nye regler træder i kraft.

4) Niveauet for godtgørelse i sager om seksuelle krænkelser af børn har været for lavt. Ofrene skal have bedre adgang til at kræve en rimelig økonomisk godtgørelse. Derfor ønsker regeringen at indføre en nedre grænse på 100.000 kr. i sager om grove seksuelle overgreb mod børn samt forhøje niveauet for tortgodtgørelsen for seksuelle krænkelser med ca. 10 pct. sammenlignet med det niveau, som er forudsat i erstatningsansvarsloven fra 2002.

5) Der gennemføres undersøgelser af myndighedernes håndtering af sager om seksuelle overgreb, herunder hvordan ofrene oplever anmeldelsessituationen, og hvorfor nogle sager ikke anmeldes. Der foretages en analyse af, hvordan straffesager kan gennemføres hurtigere til gavn for bl.a. ofrene.


0:000:00