Pind genoptager liberalisering af advokatbranchen

KONKURRENCE: Regeringen har besluttet at fortsætte den tidligere regerings arbejde for at øge konkurrencen i advokatbranchen, nu med større fokus på retssikkerhed. Advokater er fortsat skeptiske.

Justitsminister Søren Pind vil blandt andet se på, om der skal åbnes yderligere op for at give andre end advokater ret til at eje eller medeje et advokatkontor.
Justitsminister Søren Pind vil blandt andet se på, om der skal åbnes yderligere op for at give andre end advokater ret til at eje eller medeje et advokatkontor.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Efter godt halvandet års stilhed er Slotsholmen igen begyndt at rumle med ønsker om at skabe mere konkurrence om advokaternes arbejde.

Da 2014 lakkede mod ende, valgte den tidligere regering at skyde et bebudet lovforslag om en ny regulering af advokatbranchen til hjørne.

Årsagen var, at den tværministerielle arbejdsgruppe, der skulle forberede lovændringerne, ikke var nået så langt som forventet. Siden kom Folketingsvalget, og resten er historie, som man siger.

Men nu har regeringen besluttet at genoptage arbejdet. Det fremgår af et brev, justitsminister Søren Pind (V) har sendt til Advokatsamfundet.  

Kernen i diskussionen er, hvor man præcist skal lægge snittet mellem blind konkurrence og ubetinget stram regulering.

Paul Mollerup
Administrerende direktør for Danske Advokater

”Det skal ske med en frisk start med øget fokus på de væsentlige hensyn til blandt andet advokaternes uafhængighed og adgangen til advokatydelser samt med en inddragelse af de berørte sektorer,” skriver justitsministeren i brevet til Advokatsamfundet.

Derfor har regeringen som noget nyt besluttet at nedsætte en følgegruppe, der skal sikre, at advokatbranchen og revisorerne tages med på råd.

Retssikkerhed i fokus
Samtidig er kommissoriet for den nye ministerielle arbejdsgruppe justeret, så det i højere grad fremgår, at en modernisering af advokatbranchens regulering ikke kun skal fokusere på at fremme konkurrence og produktivitet.

Der skal også tages hensyn til ”væsentlige offentlige hensyn”. Udover borgernes retssikkerhed og adgangen til advokatydelser handler det blandt andet om ydelsernes kvalitet og advokaternes uafhængighed.

Og det er tilføjelser, som bliver taget imod med kyshånd fra advokatbranchen.

Dokumentation

Arbejdsgruppe om bedre konkurrence i advokatbranchen

Arbejdsgruppen har til opgave at forestå en analyse af reguleringen af advokatbranchen samt komme med forslag til eventuelle justeringer heraf.

Konkret skal arbejdsgruppen:

  • Kortlægge relevante nøgletal for branchen for at kunne sammenligne med øvrige lande og sektorer.
  • Kortlægge den eksisterende regulering i Danmark samt sammenlignelige lande.
  • Analysere konsekvenserne af den eksisterende regulering og særskilt undersøge de hidtidige erfaringer med og resultater af den seneste justering af lovgivningen på området (2008).
  • Fokusere på de dele af reguleringen, der begrænser, hvem der kan eje eller være medlem af bestyrelsen eller i direktionen i advokatvirksomheder og kravene til advokaters uddannelse.
  • Undersøge, om rammerne for udpegning af kuratorer og bobestyrer bør ændres, så revisorer eller andre, der besidder de nødvendige kompetencer, får lettere adgang til at agere som kurator og bobestyrer.
  • Opstille forslag til justering af den eksisterende regulering samt øvrige konkurrenceforbedrende tiltag.

Både punkt fire og fem er nye i forhold til kommissoriet for den tidligere regerings arbejdsgruppe vedrørende advokatbranchens konkurrenceforhold.

Arbejdsgruppens sammensætning:

Arbejdsgruppen sammensættes med repræsentanter fra Finansministeriet, Justitsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet samt Danmarks Domstole.

Som noget nyt tilknyttes en følgegruppe til arbejdsgruppen bestående af interesser fra advokat- og revisorbranchen.

Læs hele arbejdsgruppens kommissorium


0:000:00