Pind trækkes ind i sag om ulovlig rumænsk agent

UNDERCOVER: Justitsminister Søren Pind (V) afkræves nu svar på, hvordan en rumænsk agent kunne begå tyverier i Danmark uden myndighedernes viden. Havde rumænsk politi spurgt om lov, var agenten blevet afvist i døren, vurderer eksperter.

Både Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen og Socialdemokraterne vil nu have justitsminister Søren Pind (V) til et redegøre for, om der var tale om en enlig svale, da en rumænsk politiagent opererede undercover i Danmark uden de danske myndigheders tilladelse.
Både Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen og Socialdemokraterne vil nu have justitsminister Søren Pind (V) til et redegøre for, om der var tale om en enlig svale, da en rumænsk politiagent opererede undercover i Danmark uden de danske myndigheders tilladelse.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Hvis man kender svaret på forhånd, kan det nogle gange være tillokkende at bede om tilgivelse frem for tilladelse.

Tilgivelse var i hvert fald, hvad de danske domstole valgte at give en rumænsk lastbilchauffør, efter han var blevet tiltalt for tyveri af dyre entreprenørmaskiner i Ulfborg og Skive.

Manden endte med at blive frifundet.

Det er på trods af, at hverken byret eller landsret har været i tvivl om, hvorvidt han var med til at begå tyverierne, der daterer sig tilbage til de sidste måneder af 2013.

At sådan noget her kan ske, får en til at tænke på, om det så er første gang, og om rumænsk politi er det eneste, som gør det.

Mogens Jensen (S)
Næstformand i Folketingets Retsudvalg

Rent faktisk bliver det i Vestre Landsrets dom fra sidst oktober 2015 lagt til grund, at ”tyverierne blev begået af en professionel rumænsk tyvebande efter betydelig forudgående planlægning”.

Men under retssagen kom det frem, at den tiltalte var en politiagent hyret af rumænsk politi til blandt andet at infiltrere mafiaorganisationer.

De danske myndigheder var dog hverken blevet spurgt eller orienteret, inden manden tog del tyverierne i Danmark.

Hos Dansk Folkeparti vækker sagen bekymring.

”Jeg håber, at det her er en enlig svale. Det er et fuldstændig ufravigeligt krav, at danske myndigheder selvfølgelig skal inddrages i forvejen i en sådan sag,” siger Peter Kofod Poulsen (DF).

Dokumentation

Sagen kort

En rumænsk agent blev i slutningen af oktober 2015 frifundet af Vester Landsret for sin deltagelse i tyveri af ”særlig grov beskaffenhed”.

Manden var tidligere blevet frifundet i byretten i Holstebro i maj 2014 med henvisning til, at han handlede ud fra en forudsætning om, at alle relevante myndigheder anerkendte hans straffrihed.

Der var tale om tyverier af kostbart entreprenørmaskiner fra Ulfborg i det vestlige Jylland og Skive i november og december 2013.

Manden blev anholdt i Tyskland, men forklarede efterfølgende, at han deltog i tyveriet som led i sit virke som agent for rumænsk politi. Rumænsk politi har bekræftet udsagnet.

Det rumænske politis efterforskning af tyverierne skete som en del af et større sagskompleks omhandlende organiseret tyveri.

Den tiltalte rumænske mand havde i flere år arbejdet sammen med rumænsk politi om at infiltrerer mafiaorganisetioner både i og uden for Rumæniens grænser. Han har ikke været ansat direkte af rumænsk politi, men har haft en kontaktperson, der omtales som ’kommissær K' fra Bukarest og afdelingen Kriminalistic – DIICOT.

Kilde: Tidsskrift for Kriminalret


0:000:00