Retshjælp advarer mod jamming af mobiler

FÆNGSEL: Blokering af mobilsignaler i landets fængsler er symptombehandling med potentielt store bivirkninger for mange indsatte. Det mener Den Sociale Retshjælpsfond.

Foto: Ernst Van Norden/ Scanpix
Kim Rosenkilde

Direktøren for Den Sociale Retshjælpsfond, Sandy Madar, advarer i et brev til Folketingets Retsudvalget mod væsentlige uhensigtsmæssigheder ved en generel blokering af mobilsignaler i og omkring fængslerne.

I brevet kalder hun den såkaldte ’jamming’ for symptombehandling, ”der ikke fokuserer på, hvorfor de ulovlige mobiltelefoner er til stede i fængslerne, og hvilken betydning det har for de indsatte og deres sociale liv.”

Brevet er en reaktion på en artikel fra MX.dk, hvor det fremgår, at et flertal i Folketinget er parat til at overveje jamming for at forhindre uretmæssig brug af mobiltelefoner i fængsler og bosteder for pædofilidømte.

Ifølge Den Social Retshjælpsfond vil det svække en række indsattes kontakt til familie og pårørende. Noget, som ellers kan have positiv indflydelse på muligheden for at vende tilbage til et liv uden kriminalitet efter endt afsoning.

Straf er vigtigt. Men lad ikke hensynet til straf være en symptombehandling, der drukner alle aspekter af resocialiseringsdebatten.

Sandy Madar
Direktør for Den Sociale Retshjælpsfond

”Kriminalforsorgen peger på, at familien kan støtte og motivere den indsatte under afsoningen. Samtidig viser forskning, at opretholdelsen af kontakt til familien under afsoning sænker risikoen for, at den dømte vender tilbage til ny kriminalitet,” skriver fondens direktør i brevet.

Fængselstelefoner uden privatliv
Fængslernes alternativer til mobiltelefoner er ifølge hende langt fra tilstrækkelige til at kompensere for de negative følgevirkninger ved ikke at kunne bruge mobiltelefoner.

Sandy Madar skriver i brevet, at der i flere fængsler kun er ganske korte tidsintervaller, hvor fængslets telefon kan benyttes. Det betyder, at det kan tage den indsatte flere dage at komme til en telefon.

”Hertil kommer, at telefonen ofte er placeret i fælles opholdsrum, så den enkelte skal stå og udlevere sine følelser til f.eks. kæresten eller sin familie foran alle andre indsatte. Under sådanne forhold er meget svært for den indsatte at få afløb for sine følelser og få vendt de problemer, som der er behov for,” skriver direktøren og fortsætter;

”Alt andet lige, så bliver det ved indførslen af jamming i fængslerne sværere for de indsatte at opretholde kontakt til netværket under afsoning.”

0:000:00