Tibet-kommission skal foreslå lovændringer

UNDERSØGELSE: Justitsministeriet har lagt sidste hånd på kommissoriet for den kommission, der den kommende tid skal kulegrave den såkaldte Tibet-sag. Nu kan arbejdet også munde ud i lovændringer.

Justitsminister Søren Pind (V) udvider kommissoriet til den undersøgelsekommission, der skal kulegrave forløbet omkring politiets tilbageholdelse af Tibet-demonstranter i forbindelse med den kinesesiske præsidents besøg i Danmark.
Justitsminister Søren Pind (V) udvider kommissoriet til den undersøgelsekommission, der skal kulegrave forløbet omkring politiets tilbageholdelse af Tibet-demonstranter i forbindelse med den kinesesiske præsidents besøg i Danmark.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Justitsminister Søren Pind (V) er nu parat til at tage næste skridt med at få sat gang i den kommission, som skal undersøge politiets indgriben over for demonstrationer i forbindelse med kinesiske statsbesøg i 2012, 2013 og 2014.

Han har netop fremsendt et revideret kommissorium for arbejdet til Folketingets Retsudvalg, som han anser for at være den endelige version.

”Jeg vil derfor nu rette henvendelse til de instanser, der skal afgive indstilling om kommissionens sammensætning med henblik på at få kommissionen nedsat hurtigst mulig,” skriver Søren Pind i et brev til Retsudvalget.

Kommissionen skal bestå af tre medlemmer, som bliver udpeget inden jul. Formanden skal være en landsdommer, som skal lede en advokat og en universitetsjurist, der skal udgøre de to andre medlemmer.

Eneste justering i forhold til det oprindelige kommissorium er, at undersøgelseskommissionen nu også får til opgave at ”komme med forslag til sådanne ændringer af love, administrative bestemmelser eller administrativ praksis, som undersøgelsen kan begrunde.”

Der er tages dog forbehold for, at et sådan arbejde ikke skal forsinke kommissionens arbejde i en sådan grad, så det kan komme til at overskride de to år, der er afsat.

”Det bemærkes i den forbindelse, at undersøgelseskommissionen vil kunne komme med en mere overordnet beskrivelse af mulige ændringer af love, administrative bestemmelser eller administrativ praksis, hvis en mere tilbundsgående beskrivelse heraf ikke er mulig inden for den forudsatte tidsramme.”

0:000:00