Tilsyn med kommuner flyttes til Ankestyrelsen

OMLÆGNING: Med en ny lovændring vil regeringen flytte det kommunale og regionale tilsyn fra Statsforvaltningen til Ankestyrelsen.

Økonomi- og Indenrigsministeriets departementschef Sophus Garfiel har med den seneste ressortomlægning overtaget det øverste administrative ansvar for centrale institutioner på socialområdet.
Økonomi- og Indenrigsministeriets departementschef Sophus Garfiel har med den seneste ressortomlægning overtaget det øverste administrative ansvar for centrale institutioner på socialområdet.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kim Rosenkilde

Efterårets skilsmisse mellem Social- og Indenrigsministeriet forplanter sig nu i en helt ny organisering af det kommunale og regionale tilsyn.

Ægteskabet mellem de to ministerier blev kort, og i den efterfølgende bodeling blev såvel Ankestyrelsen som SFI en del af den inderigsministerielle portefølje frem for den traditionelle forankring i Socialministeriet.

Det vil det nyoprettede Økonomi- og Inderigsministerium nu udnytte til at flytte opgaven med det kommunale tilsyn fra Statsforvaltningen til Ankestyrelsen.

Det fremgår af et ændringsforslag til et aktuelt lovforslag om en ændring af det kommunale tilsyns mulighed for at afvise sager.

Af lovforslaget fremgår det, at overførelsen af det kommunale tilsyn til Ankestyrelsen blandt andet skal sikre, at der i højere grad bliver fulgt op på manglende kommunal efterlevelse af Ankestyrelsens afgørelser ved at inddrage tilsynets såkaldte fogedfunktion.

Fogedfunktionen indebærer, at det kommunale og regionale tilsyn, når det er påkrævet, vil kunne pålægge en kommune eller region, der nægter at efterleve en bindende afgørelse fra en særlig klage- eller tilsynsmyndighed, at gøre dette, om nødvendigt ved brug af tvangsbøder.

Fogedfunktionen kan også være aktuel, hvis en kommune eller region ikke svarer på anmodninger om oplysninger fra den særlige klage- eller tilsynsmyndighed.

0:000:00