Overenskomst 2015 bliver stilhed efter storm

INTERVIEW: Med et valg i sigte og lærerkonflikten frisk i erindringen tyder de kommende offentlige overenskomstforhandlinger på at blive en rolig omgang. Men finansministerens dobbeltrolle kaster lange skygger, siger arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand.

Ved overenskomstforhandlingerne brugte KL, blandt andet anført af formanden for foreningens løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler (K), muligheden for lockout uden en forudgående strejkevarsel. Det er aldrig sket før.
Ved overenskomstforhandlingerne brugte KL, blandt andet anført af formanden for foreningens løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler (K), muligheden for lockout uden en forudgående strejkevarsel. Det er aldrig sket før.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Kim Rosenkilde

Lærerforeningen har et behov for at signalere utilfredsheden frem for bare at lægge sig ned og sige, at nu kigger vi fremad.

Mikkel Mailand
Lektor og forskningsleder ved FAOS på Københavns Universitet
Fakta
Antal offentligt ansatte
(4. kvartal 2014)
  • Stat
    174.022

  • Kommuner
    432.109
  • Regioner
    122.056
  • Sociale fonde og kasser
    1.867
  • Ialt
    730.055


Kilde: Danmarks Statistik

Mens de offentlige ansattes overenskomstforhandlinger i 2013 endte i et dramatisk opgør mellem Danmarks Lærerforening og KL, så er der udsigt til en anderledes rolig omgang, når der i starten af det nye år igen skal forhandles overenskomster for landets 730.000 offentlige ansatte.

Et folketingsvalg står for døren. En begrænset lønudvikling i den private sektor. Og offentlige arbejdsgivere med et udtalt behov for at klinke skårene oven på en historisk brug af lockout uden forudgående strejkevarsel.

Alt sammen er elementer, der ifølge Mikkel Mailand fra forskningscenteret FAOS på Københavns Universitet peger i retning af, at de kommende overenskomstforhandlinger kan samles under overskriften 'stilhed efter storm'.

Dokumentation

Køreplan for OK15 mellem KL og Forhandlingsfællesskabet

15. december: Udveksling af krav.

16. december: Forhandlingerne på de enkelte overenskomstområder starter. Første møde med organisationerne skal afvikles inden 22. januar 2015, medmindre parterne aftaler andet.

7. januar: 1. politiske møde mellem KL og Forhandlingsfællesskabet (de generelle forhandlinger), hvor parterne præsenterer de udvekslede krav for hinanden.

23. januar: 2. politiske møde mellem KL og Forhandlingsfællesskabet.

13. februar: Afsluttende politiske forhandling mellem KL og Forhandlingsfællesskabet. 

28. februar: Forhandlingerne på de enkelte overenskomstområder forudsættes afsluttet.

Forhandlingerne er grundlæggende opdelt i på den ene side forhandlingerne om de generelle aftaler (de generelle forhandlinger), som forhandles med Forhandlingsfællesskabet (tidligere KTO og Sundhedskartellet).

På den anden side er der forhandlinger om fornyelse af de enkelte overenskomster (de specielle forhandlinger/organisationsforhandlingerne), som forhandles mellem KL og de enkelte forbund/medlemsorganisationer af Forhandlingsfællesskabet.

Kilde: KL


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00