Ammitzbøll advarer borgmestre: Pas på med valgbudgetterne

SPENDERBUKSER: Gavmilde kommunale budgetaftaler får økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll til at advare mod kommunalt overforbrug. Se hellere på skattelettelser, opfordrer han.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) advarer landets borgmestre mod at lægge alt for gavmilde budgetter op mod efterårets kommunalvalg.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) advarer landets borgmestre mod at lægge alt for gavmilde budgetter op mod efterårets kommunalvalg.Foto: /ritzau/René Schütze
Kim Rosenkilde

Det er kommunalt valgår, og pengene synes derfor at sidde en smule løsere, når de lokale politikere i disse dage sidder og bliver enige om næste års budget.

Det er i hvert fald det indtryk, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) sidder med efter at have fulgt de regionale mediers omtale af lokale budgetforlig.

”Når jeg læser beskrivelserne af de budgetaftaler, der er indgået rundt omkring, så frygter jeg, at kommunerne vil sprænge de økonomiske rammer, vi har aftalt mellem regeringen og KL,” siger Simon Emil Ammitzbøll til Altinget. 

Han vil ikke selv pege på, hvilke konkrete kommuner der giver anledning til bekymringerne.

Klar til at straffe
Men dem, der har fulgt de seneste ugers budgetforlig, vil blandt andet kunne have læst om, hvordan politikerne i Aabenraa har ”fundet krukken med guld for enden af regnbuen,” eller hvordan ”penge sad løst” da Middelfarts politikere fandt hinanden i en aftale.

I Danmarks næststørste kommune viser en kortlægning fra Aarhus Stiftstidende, hvordan de lokale politikere endnu en gang er i færd med at gentage et fast tilbagevendende mønster med at skrue ekstra op for gaverne lige op til et valg.

”Hvis ikke kommunerne overholder aftalen, så må jeg bare minde om, at det vil udløse økonomiske sanktioner,” siger Simon Emil Ammitzbøll og fortsætter:

”Det, synes jeg, vil være uansvarligt set i lyset af det meget pæne rum, vi lavede i den aftale til både velfærdsforbedringer og skattelettelser,” siger Simon Emil Ammitzbøll.

Ikke stor interesse for lavere skat
Han hæfter sig samtidig ved, at det ikke har været noget problem for regeringen at få afsat en pulje til kommunale skattestigninger for 200 millioner kroner.

Til gengæld har der været meget lidt interesse for en anden pulje på 450 millioner kroner, som skal støtte kommuner, der vælger at sænke skatten. En mærkesag for ministeren og hans parti.

”I Billund har man sagt, at man vil sænke skatten. Men jeg kan ikke rigtig se, at andre kommuner er begyndt at tale om skattelettelser,” siger han.

Men er det ikke bare et tegn på, at et flertal af borgerne hellere vil have bedre velfærd end skattelettelser, og at de lokale politikere lytter til det ønske?

”Det kunne man måske forledes til at tro. Men pointen er, at kommunerne har et loft over, hvor mange penge de må bruge. Og aktuelt har kommunerne samlet set 43 milliarder kroner stående på bankbogen, som hverken kan bruges på mere velfærd eller nyt byggeri,” siger Simon Emil Ammitzbøll.

De penge, mener han, at kommunerne i stedet burde sende tilbage til borgerne i form af skattelettelser.

Pengene skal tilbage til borgerne
”Det her handler ikke om, at pengene skal bruges på velfærd eller skattelettelser. Det handler dybest set om, man vil have pengene liggende i kommunekassen, eller om man vil have pengene ned i borgernes lommer,” siger Simon Emil Ammitzbøll.

Hans udmelding kommer samme dag, som landets 98 borgmestre mødes til borgmestermøde i regi af KL.

Her skal de netop diskutere, hvordan de får de samlede ender til byggeri og velfærd til at mødes inden for de rammer, der er aftalt med regeringen.

KL ønsker ikke torsdag formiddag at kommentere på hverken Simon Emil Ammitzbølls bekymringer eller den aktuelle status på kommunernes samlede budgetlægning.

Lytter borgmestrene ikke til indenrigsministerens bekymring og anbefalinger, så er Simon Emil Ammitzbøll parat med endnu en slet skjult advarsel.

”Ellers må jeg se på, om nogle kommuner simpelthen puger for meget, når vi efter nytår skal se på den kommunale udligningsordning.”

Dokumentation

Aftale om kommunernes økonomi for 2018

Regeringen og KL indgik i juni aftale om næste års kommuneøkonomi.

Aftalen indebærer, at kommunerne i 2018 må bruge 246 milliarder kroner på velfærdsudgifter. Det er et løft på 300 millioner kroner i forhold til året før.

Samtidig enedes regeringen og KL om at hæve den kommunale anlægsramme til 17 milliarder kroner mod 16,6 milliarder i 2017 (2018 pl.).

Aftalen indeholdt også en pulje på 200 millioner kroner til skattestigninger. Den giver kommuner mulighed for at hæve skatten, uden at skulle bekymre sig om at blive ramt af en individuel sanktion. Odense, Holbæk, Slagelse og Halsnæs Kommune har fået del i puljen.

Puljen forudsætter samtidig, at andre kommuner sænker skatten med et tilsvarende beløb, for at økonomiaftalen samlet set overholdes.

For at understøtte kommuner i at sænke skatten, har regeringen oprettet en pulje på 450 millioner kroner i 2018, som skal kompensere kommuner for deres indtægtstab ved at sænke skatten. I 2018 kan kommunerne få dækket op til 75 procent af indtægtstabet. De efterfølgende år falder satsen til hhv. 50 og 25 procent. Efter fire år udløber kompensationen.

Kommunernes budgetter for 2018 skal senest være på plads den 15. oktober. Kommunalvalget er den 21 november.

Kilde: Finansminsteriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00