Auken: Affaldsplan er kun første skridt

RESSOURCER: Regeringens nye affaldsplan er kun første skridt i ændringen af affaldssektoren. Senere følger modernisering af forbrændingssektoren, siger miljøminister Ida Auken (SF).
Først senere på efteråret vil regeringen tage fat på det kontroversielle emne om liberalisering af forbrændingssektoren.
Først senere på efteråret vil regeringen tage fat på det kontroversielle emne om liberalisering af forbrændingssektoren.Foto: Claus Bjørn Larsen
Anders Jerking

Vi bliver nødt til at tilpasse kapaciteten, men vi skal gøre det på en måde, så de kommuner, som har lavet investeringer ikke kommer til at sidde med håret i postkassen.

Ida Auken (SF)
Miljøminister
Efter måneders venten præsenterede miljøminister Ida Auken (SF) mandag planen "Danmark uden affald", som skal sikre, at langt mere affald i fremtiden bliver genanvendt.

Men udspillet er kun første skridt af flere, der skal ændre affaldsektoren.

"Det her er første skridt af ressorcestrategien. Senere kommer skridt to, som er en modernisering af forbrændingssektoren, og til sidst kommer i løbet af et års tid en plan for, hvordan vi kan producere mindre affald ved at inspirere borgere og virksomheder til at producere og forbruge på nye og smartere måder," siger Ida Auken til Altinget.dk.

I den trebenede strategi er liberaliseringen af forbrændingssektoren det mest sprængfarlige element. Det skyldes ikke mindst, at kommunerne har investeret rigtig mange penge i anlæggene og derfor frygter, at de kan miste penge, hvis der i fremtiden skal afbrændes mindre affald. Men Auken fastholder, at en modernisering er nødvendig.

0:000:00