Bertels frihedskamp endte i lokale nålestiksoperationer

FRIKOMMUNE: Ni kommuner sendte 599 ansøgninger, som blev til 86 unikke forsøg. En succes, siger de ansvarlige. Men hvad kom der ud af det? Altinget gennemgår evalueringen af Frikommuneforsøg I.

Det var Bertel Haarder (V), der i 2010 tog initiativ til det seneste frikommuneforsøg. Nu skal hans kollega og arvtager som indenrigsminister, Karen Ellemann (V) følge op på forsøget.
Det var Bertel Haarder (V), der i 2010 tog initiativ til det seneste frikommuneforsøg. Nu skal hans kollega og arvtager som indenrigsminister, Karen Ellemann (V) følge op på forsøget.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
599 ansøgninger, 86 forsøg
I alt har de ni frikommuner ansøgt om 599 forsøg. 421 forsøg blevet helt eller delvist imødekommet og 260 har været igangsat i gennem forsøgsperioden, 173 forsøg er taget i brug.

Samlet er der tale om 86 unikke forsøg, som er taget i brug på tværs af de ni kommuner, mens de øvrige 87 har været kopiforsøg.

I slutevalueringen peger frikommunerne på 66 forsøg, der har et betydeligt potentiale for yderlig udbredelse i landets øvrige kommuner.

Kilde: Social- og Inderigsministeriet

Det var med store armbevægelser, at Bertel Haarder (V) som indenrigs- og sundhedsminister i november 2010 inviterede kreative og modige kommuner til at deltage i et kommende frikommuneforsøg.

Forsøget indgik i finanslovaftalen for 2011.

Her blev det beskrevet som ”et nyt og meget vidtgående initiativ,” der skulle sætte udvalgte kommuner fri for ”stort set al statslig regulering.”

Dokumentation

Frikommuneforsøget 2012-2015 

Frikommuneforsøget skulle vise nye løsninger på de udfordringer, som kommunerne står overfor og bane vejen for et opgør med unødigt bureaukrati i den kommunale sektor.

Ni kommuner blev i 2011 udvalgt som frikommuner, som led i frikommuneforsøget 2012-2015:

Fredensborg, Fredericia, Gentofte/Gladsaxe (fælles ansøgning), Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg.

Frikommuneforsøget blev igangsat den 1. januar 2012, og frikommunerne har siden da haft 173 aktive forsøg svarende til 86 unikke forsøg.

Forsøgene blev udviklet og igangsat henover fire ansøgningsrunder.

Frikommuneforsøget 2012-2015 afsluttedes den 31. december 2015.

Som opfølgning på økonomiaftalen for 2015 er frikommuneloven i december 2014 ændret, således at perioden for igangsatte frikommuneforsøg er forlænget frem til den 1. juli 2017.

Med forlængelsen kunne alle igangsatte forsøg fortsætte, ind til forsøget var blevet evalueret, og der har været tid til eventuel lovopfølgning.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00