Debat

Hovedstadsborgmestre: Udligningsordningen er gået for vidt

DEBAT: Kommunerne i hovedstadsområdet bidrager for meget i forhold til de vilkår, de kan tilbyde deres egne borgere, lyder det fra en række borgmestre på vegne af kommunerne i "Stop forskelsbehandlingen nu".

Landsudligningen skal ses i et større perspektiv - derfor er københavnernes rådighedsbeløb også relevant for<br>diskussionen, skriver borgmestrene.
Landsudligningen skal ses i et større perspektiv - derfor er københavnernes rådighedsbeløb også relevant for
diskussionen, skriver borgmestrene.
Foto: Colourbox
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Gyldal Petersen (S), Michael Ziegler (C) med flere (se bunden af indlægget)
Borgmester, Herlev og borgmester, Høje-Taastrup

I sidste uge tog vi bladet fra munden og bragte nye perspektiver ind i debatten om udligningsordningen: Vi bidrager gerne, men vi mener, at udligningen er gået for vidt, og at kommunerne i hovedstadsområdet nu bidrager for meget i forhold til de vilkår, som de kan tilbyde deres egne borgere.

Det har heldigvis fået mange op af stolene, og vi kan se frem til at fortsætte debatten langt ind i efteråret. Det gør vi gerne. Samtidig er det faldet enkelte for brystet, at vi tillader os at bringe rådighedsbeløbet ind i en diskussion om udligningsordning. Vi blander æbler og pærer sammen, siger kritikerne, der ikke mener, at borgernes egne penge har noget at gøre med udligningsordningen.

Rådighedsbeløbet betyder noget
Landsudligningen omhandler komplicerede økonomiske sammenhænge. Det giver derfor også mening at se tingene i et større perspektiv.

Vi synes ikke, det er rimeligt, at borgerne i hovedstadsområdet skal rammes ekstra hårdt økonomisk, fordi de har valgt at bosætte sig her.

Borgmestre fra "Stop forskelsbehandlingen nu"

Det er nemt nok at sige, at de to ting rent udregningsmæssigt ikke har noget med hinanden at gøre, men for de familier, der har valgt at bo i hovedstadsområdet, betyder det bestemt noget, når de både har færre penge til rådighed og oplever et lavere kommunalt serviceniveau!

På samme måde har en række kommuner uden for hovedstadsområdet i debatten fokus på for eksempel uddannelse og statslige arbejdspladser. Og vi er enige i, at vi er nødt til at se landsudligningen i et større billede. Derfor mener vi også, at den store forskel, der er i en almindelig families rådighedsbeløb på tværs af landet, er med til at nuancere billedet af, hvad der kan betragtes som en retfærdig udligning.

Vi forstår nemlig godt, at der er borgere i vores kommuner, der føler, at der bliver malet et uretfærdigt billede af dem og deres økonomiske vilkår. For fakta er, at en familie i hovedstadsområdet, hvor far er håndværker og mor er sygeplejerske, har 96.000 kroner mindre til rådighed om året end en tilsvarende familie i Nordjylland.

Økonomisk lussing til borgerne i hovedstadsområdet
Samtidig afleverer familien 16.000 kroner til resten af Danmark gennem landsudligningen. Hvert år. Dertil kommer, at kommunerne i hovedstadsområdet har et lavere serviceniveau end i resten af landet og en langt større koncentration af sociale udfordringer.

Alligevel sender hovedstadsområdet i 2017 12 milliarder kroner til resten af landet som følge af udligningsordningen. Samtidig skal borgerne lægge ører til koret, der synger sangen om hovedstaden som en guldgrube med pengerigelighed og næsten ingen udfordringer.

Vi synes ikke, det er rimeligt, at borgerne i hovedstadsområdet skal rammes ekstra hårdt økonomisk, fordi de har valgt at bosætte sig her – og derfor bringer vi rådighedsbeløbet ind i debatten.

Indlægget er skrevet af borgmester i Albertslund Steen Christiansen (A), borgmester i Frederikssund John Schmidt Andersen (V), borgmester i Glostrup John Engelhardt (V), borgmester i Gentofte Hans Toft (C), borgmester i Herlev Thomas Gyldal Petersen (A), borgmester i Høje- Taastrup Michael Ziegler (C) og borgmester i Roskilde Joy Mogensen (A) på vegne af de 34 hovedstadskommuner i samarbejdet "Stop forskelsbehandlingen nu".

Dokumentation

De 34 kommuner i samarbejdet "Stop forskelsbehandlingen nu" er:

Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby og Vallensbæk.

Læs mere på www.stopforskelsbehandlingen.nu.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00