Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: S sætter DF i et dilemma og tester Løkkes flertal

KLUMME: S-formand Mette Frederiksen skaber med nyt forslag kant til rivalerne i Venstre og ikke mindst DF. Kan hun tilbyde mere kommunal kernevelfærd end Thulesen Dahl, er det som oppositionsleder bare med at tage de stik hjem, skriver Jarl Cordua. 

Med et beslutningsforslag forsøger Socialdemokraterne i onsdagens Politiken at få flertal for at tilbageføre det såkaldte ”omprioriteringsbidrag” på 2,4 milliarder kroner, som staten i år opkræver af kommunerne som led i regeringens effektiviseringspolitik.
Med et beslutningsforslag forsøger Socialdemokraterne i onsdagens Politiken at få flertal for at tilbageføre det såkaldte ”omprioriteringsbidrag” på 2,4 milliarder kroner, som staten i år opkræver af kommunerne som led i regeringens effektiviseringspolitik.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen skyder i dag i Politiken en kampagne i gang, som skal teste statsminister Lars Løkke Rasmussens flertal.

Med et beslutningsforslag forsøger Socialdemokraterne at få flertal for at tilbageføre det såkaldte ”omprioriteringsbidrag” på 2,4 milliarder kroner, som staten i år opkræver af kommunerne som led i regeringens effektiviseringspolitik. I dag får kommunerne de 1,9 milliarder kroner tilbage, mens staten så kan bruge en halv milliard kroner på andre ting. For eksempel på skattelettelser. Det er dette såkaldte ”økonomiske råderum”, som S ifølge Politiken vil fjerne, hvis altså S får flertal for deres beslutningsforslag.

DF træder vande
Når man ikke umiddelbart kan afvise manøvren som et slag i luften, er det, fordi at DF tidligere i november også har meldt, at partiet ønsker det fulde beløb ført tilbage til kommunerne.

I dag i Politiken træder Kristian Thulesen Dahl vande, og han vil ikke afvise, at DF støtter forslaget fra S, men gentager, at DF fortsat mener, at pengene skal føres tilbage. Man fornemmer i interviewet, at DF er sat i en kattepine, hvor DF-formanden endnu ikke øjner en passende udvej.

S presser DF til at vælge mellem to dårlige muligheder: Enten bliver DF af S og rød blok udstillet som hyklere, når partiet giver den som den kommunale kernevelfærds vogtere i blå blok. Eller også risikerer DF at trække tæppet væk under en vigtig del af regeringens økonomiske politik, som så kan udløse et politisk sammenbrud i en i forvejen presset blå blok.

Jarl Cordua

For S presser DF til at vælge mellem to dårlige muligheder: Enten bliver DF af S og rød blok udstillet som hyklere, når partiet giver den som den kommunale kernevelfærds vogtere i blå blok. Eller også risikerer DF at trække tæppet væk under en vigtig del af regeringens økonomiske politik, som så kan udløse et politisk sammenbrud i en i forvejen presset blå blok.

Vinder-sag for S
Det ligner umiddelbart en vinder-sag for S, selvom man må antage, at hvis regeringen skulle komme i mindretal på det her område, så vil det med stor sandsynlighed udløse regeringens afgang eller et folketingsvalg. For det, at S truer med et flertal bag deres beslutningsforslag, er selve regeringens politiske fundament: dens økonomiske politik. Regeringen kan naturligvis også vælge at ignorere flertallet, men det vil sætte forholdet mellem DF og resten af blå blok på en alvorlig prøve. Spørgsmålet er også, om regeringen kan holde til at ignorere Folketingets flertal på det her område. Den reaktion vil næppe øge Venstres i forvejen ikke prangende popularitet i vælgerbefolkningen.

Både DF og S appellerer til de ganske mange vælgere, som ikke er glade for, at kommunerne skal aflevere penge til staten.

Jarl Cordua

Mette Frederiksen meldte ellers på S-gruppemødet i efteråret, at partiet netop ikke ville lave ”alternative finanspolitiske” alliancer med DF uden om regeringen. S-formanden afviser selv, at S nu laver et strategiskifte, men netop det ligner det med dagens melding.

S skaber kant
Politikens Sigge Winther Nielsen spekulerer i, at strategiskiftet måske skyldes Bjarne Corydons exit fra dansk politik, fordi den tidligere finansminister anbefalede, at S forblev strikt på en linje, der stod for en ”økonomisk ansvarlighed”. Nu har andre mere konfrontatoriske kræfter tilsyneladende fået overtaget i S.

Både DF og S appellerer til de ganske mange vælgere, som ikke er glade for, at kommunerne skal aflevere penge til staten. En måling for Norstat for Altinget viste for nyligt, at 83 procent af vælgerne mente, at staten – og ikke kommunerne – skal betale for de voksende udgifter til flygtningene. Nu skal man passe på med overfortolkninger, men der er næppe mange flere vælgere, der synes, at det er en god idé, at kommunerne afleverer penge til staten, hvis det, som kommunerne selv hævder, går ud over kernevelfærdsydelserne.

For Frederiksen selv er det nok også et godt tidspunkt at markere sig på en sag, hvor hun både har kant til rivalerne i Venstre og ikke mindst DF, som er det parti, der holder vælgere inde i blå blok. Kan hun i vælgernes bevidsthed tilbyde mere kommunal kernevelfærd end Thulesen Dahl, så er det som oppositionsleder bare med at tage de stik hjem.

DF-vælgerne
Frederiksens popularitet er i øvrigt for nedadgående. En anden Norstat-måling for Altinget mandag viste, at hun faktisk nærmer sig Lars Løkkes bundniveau som foretrukken statsminister. Faldet i popularitet skyldes formentlig, at venstrefløjsvælgere er skuffede over Socialdemokraternes højredrejning i udlændingepolitikken.

Spørgsmålet er dog, om hun så som statsministerkandidat bliver mere spiselig for de grupper af vælgere, som DF har fat i. Det er dem, som abonnerer på kombinationen af stram udlændingepolitik samt mere kommunal kernevelfærd. For gør Frederiksen det, så lever hun nok med, at venstrefløjsvælgere er sure. For dem er Løkke alligevel ikke et alternativ. Og de samme nuværende DF-vælgere, som hun taler til, bifalder uden tvivl også Frederiksens seneste melding om ”frihedskamp for unge muslimer” og modstand mod "sharia-udøvende imamer".

Krig i blå blok
Frederiksen må dog så leve med at forklare undervejs, hvorfor S i november stemte blankt til regeringens lovforslag om omprioriteringsbidraget, men nu her fire måneder efter pludselig er kommet på andre tanker. Hun snakker også sort til Politiken, når avisen spørger, om hvorvidt S vil droppe hele omprioriteringsøvelsen, hvis de selv kommer til magten.

Men alle de teknikaliteter drukner nok i det, som virkelig interesserer lige nu: DF's dilemma og den krig, som S nu pludselig og ganske kløgtigt fører over i blå bloks lejr.

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio 24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00