Debat

Danmark skal være hel

DEBAT: Nye statslige arbejdspladser må ikke per automatik gå til København, i stedet bør placeringen vurderes fra gang til gang. Det skriver landdistriktsordfører for DF Mette Hjermind Dencker, der mener, at stabil internetadgang i yderområderne vil hjælpe på situationen.

Landdistriktordfører for DF, Mette Hjermind Dencker, mener at bredbånd og mobilnettet skal dække ligeså bredt som el, så det er mere attraktivt for virksomheder at etablere arbejdspladser i yderområderne. 
Landdistriktordfører for DF, Mette Hjermind Dencker, mener at bredbånd og mobilnettet skal dække ligeså bredt som el, så det er mere attraktivt for virksomheder at etablere arbejdspladser i yderområderne. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Hjermind Dencker (DF)
MF og landdistriktsordfører for DF

De unge flytter til byen, og de kommer stort set aldrig tilbage igen. Sådan har det måske altid været, tænker mange nok, men det er en udvikling, som tilsyneladende bare accelererer. 

At det kan være ret så opsigtsvækkende, at en ung ligefrem vender hjem igen, kunne man læse om i Thisted Dagblad tilbage i maj. Avisen bragte nemlig en historie om, at en pige fra byen nu vendte hjem til job i byen efter endt jura-studium i Aarhus. Hjemkomsten var endda så sensationel, at der var tale om forsidehistorien.

I de seneste fem år er 70.000 flere unge flyttet til de større byer, end der flytter fra dem, og intet tyder på, at det vender lige foreløbigt. Et forskningsprojekt fra Center for Ungdomsforskning under Aalborg Universitet har talt med unge om sagen. Konklusionen er, at unge, som bliver i de mindre byer, savner kulturelle og kommercielle tilbud samt fristeder, hvor de kan hænge ud uden de voksne. 

For mig lyder det mest som om, at de unge ganske enkelt savner liv i de byer, hvor de bor. Og det er de næppe de eneste, der gør. 

Postnummeret er ikke afgørende 
For mig at se, har vi en af de største udfordringer, som Danmark står overfor, lige her. At danskerne er ved at samle sig om en række byer, mens resten af landet bliver affolket. Den udvikling kan ikke undgå at skabe store problemer.

For det giver sig selv, at det vil være svært og dyrt for eksempelvis kommunerne at levere god offentlig service til relativt få mennesker, der bor ret så spredt. Og god service, det skal man altså have som borger her i landet, uanset hvor man bor. Det er ikke postnummeret, der skal afgøre, om ens børn har adgang til gode skoler, om man hurtigt kan få lægehjælp og så videre og så videre. 

Så vi må og skal have vendt udviklingen, og i Dansk Folkeparti har vi mange bud på, hvordan vi så skal gøre det.

Der skal liv i hele Danmark
Først og fremmest mener jeg, at vi skal sætte kraftigt ind i forhold til decentralisering af statslige arbejdspladser. For det er nu engang sådan, at der, hvor der er arbejde at få, det er der, hvor folk flytter til. Og det er jo sådan med arbejdspladser, at de genererer flere arbejdspladser.

Konkret stemte vi i DF derfor i sin tid for at lave en omkostningsvurdering hver gang, der skal laves nye statslige arbejdspladser eller afdelinger af disse. Det skal så være en samlet vurdering, hvor man også vurderer, hvor i landet disse skal etableres, i stedet for nærmest sådan pr. automatpilot at placere dem i København hver eneste gang. 

Dansk Folkeparti har faktisk lavet en hel udviklingsplan for landdistrikterne med titlen ”Liv i hele Danmark”. Her sætter vi fokus på de mange tiltag, som vi mener, der skal til, hvis vi skal vende udviklingen.

For det er vigtigt for mig at understrege, at der ikke er nogen snuptagsløsninger her. Vi skal have hele paletten i brug, hvis vi effektivt skal gøre noget ved den udvikling, som truer med at skævvride hele landet.

Internetadgang skaber muligheder
Først og fremmest skal vi som nævnt gøre noget ved jobsituationen i yderområderne. For der er jo nok mange familier bosiddende i for eksempel København, der godt kunne tænke sig at rykke til et mere smukt og mindre hektisk sted, men som er afskrækket fra at flytte på grund af manglende mulighed for beskæftigelse.

Her er sådan noget som internetadgang faktisk et nøgleområde. For det er i dag af største vigtighed for de fleste virksomheder, at de har en hurtig og stabil adgang til internettet. For hvis nettet er nede eller langsomt, så kan de slet ikke fungere.

Her mener vi i DF, at bredbånd og mobilnettet skal dække ligeså bredt som el, så vi kan sikre, at det ikke er en hindring for at etablere virksomheder og dermed arbejdspladser i yderområderne.  

Derudover har vi i udviklingsplanen fokus på uddannelse, trafikforhold, bolig, småøerne og mange andre elementer. For hvis vi skal løfte den store opgave at skabe et helt Danmark, så kræver det, at vi spiller på mange strenge. Men opgaven skal løftes. Det er dybt nødvendigt.    

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00