Debat

Dansk Byggeri: Mere udlicitering kræver måltal

DEBAT: Udliciteringen på det tekniske område går for langsomt. Derfor bør regeringen genindføre bindende måltal for, hvor stor en procentdel af kommunernes opgaver som skal sendes i udbud. Det skriver Morten Kamp Thomsen fra Dansk Byggeri.

Foto: Pressefoto
Kim Rosenkilde

Jeg er redaktør for Altinget: kommunal og har tidligere skrevet om såvel fødevarepolitik, transportpolitik og retspolitik. Jeg kom til Altinget i 2013 fra Avisen Kommunen. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk universitet (2009) og læste inden da en bachelor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Kamp Thomsen
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri

På trods af en mindre stigning i udliciteringen på 5,3 procent i perioden 2007-2014 går det stadigvæk for langsomt med udliciteringen på det tekniske område. Dansk Byggeri ser derfor ikke andre muligheder end en fast målsætning for, hvor mange opgaver kommunerne skal sende i udbud.

Hvis det for alvor skal rykke noget, anbefaler Dansk Byggeri, at der indføres en målsætning om, at vi allerede i år udliciterer 50 procent af alle opgaver og skruer til 70 procent i 2018.

Vi ser her ikke på de bløde velfærdsområder, da der kan være stor forskel på at udlicitere bløde velfærdsområder og det tekniske område. Det tekniske område er nemmere at udlicitere i forhold til at afgrænse og beskrive i en kontrakt samt at kontrollere efterfølgende.

Som borger er vi jo ligeglade med, om veje og parker bliver vedligeholdt af en offentlig ansat eller en privat virksomhed.

Morten Kamp Thomsen
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri

Der er et stort og velfungerende marked og vigtigst af alt: Private virksomheder kan generelt løse opgaverne billigere end det offentlige, da de er mere specialiserede og har stordriftsfordele.

Spar 500 millioner om året
KORA har i 2011 påvist, at det generelt er 5-15 procent billigere at udlicitere på det tekniske område. Senest har en spørgeskemaundersøgelse blandt de tekniske chefer i kommunerne vist, at de kommunale embedsmænd selv mener, at der i gennemsnit er fem procent at spare ved at udlicitere.

Problemet er bare, at for mange kommuner ikke er kommet med på udliciteringsbølgen. Forskellen er på hele 82 procent mellem den kommune, der udliciterer mest, og den kommune, der udliciterer mindst – trods det, at de med meget få undtagelser skal have løst de samme opgaver med et velfungerende marked til rådighed i hele landet.

Hvis alle kommuner udliciterede i samme omfang som de kommuner, der udliciterer mest på det tekniske område, vil der kunne spares op imod 500 millioner kroner hvert år, som kommunerne kunne bruge på kernevelfærd.

En sådan økonomisk saltvandsindsprøjtning burde i sig selv være motivation nok for at få flere kommuner til at øge udliciteringen på det tekniske område.

Der går politik i den
Det er bare ikke tilfældet. Der er gået politik i det tekniske område, og det er ikke for meget at sige, at det ikke altid er hensynet til effektivitet, der står i højsædet, når det kommer til at forvalte det tekniske område.

Det ses for eksempel tydeligt, når borgmestre går til valg på ikke at udlicitere det tekniske område, selvom private virksomheder potentielt kan løse opgaven billigere. Man ønsker simpelthen ikke at afsøge muligheden.     

Derfor er Dansk Byggeri tilhænger af et venligt skub bagi med en delmålsætning om, at mindst 50 procent af alle opgaver på det tekniske område skal i udbud ved afslutningen af 2016. Og at 70 procent skal i udbud i starten af 2018.

Som borger er vi jo ligeglade med, om veje og parker bliver vedligeholdt af en offentlig ansat eller en privat virksomhed. Bare det bliver gjort, kvaliteten er i top, og der ikke betales overpris.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00