DF stejler over regeringens forebyggelsesreform

ØKONOMI: Dansk Folkeparti kritiserer centrale dele af regeringens plan, der skal øge kommunernes incitament til at forebygge indlæggelser på sygehusene. KL deler ikke partiets pessimisme over for tiltaget. 

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønsker ikke at kommentere på Dansk Folkepartis kritik af regeringens plan for at ændre den kommunale medfinansiering. 
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønsker ikke at kommentere på Dansk Folkepartis kritik af regeringens plan for at ændre den kommunale medfinansiering. Foto: Preben Madsen/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Stop, stop. Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, i forhold til regeringens planer om at give kommunerne et større incitament til at forebygge indlæggelser på sygehusene.

”Mens vi forhandler om handlingsplanen for den ældre medicinske patient, melder ministeren ud, at den kommunale medfinansiering skal ændres. Ændringen af den kommunale medfinansiering har vi forinden ikke talt eller forhandlet om,” siger Liselott Blixt.

Hun er derfor stærkt skeptisk over for at forhandle ændringer af den kommunale medfinansiering, hvis det bliver en del af de igangværende forhandlinger om handlingsplanen for den ældre medicinske patient.

Dokumentation

Sådan vil regeringen ændre den kommunale medfinansiering

  • I dag betaler kommunerne 34 pct. af DRG-taksten for patienter, der er indlagt med fysiske sygdomme – dog maksimalt 14.881 kr. pr. sygehusindlæggelse.
  • Regeringen lægger blandt andet op til, at kommunerne i fremtiden skal betale mere for behandlingen af ældre over 65 år, men mindre for andre borgere.
  • Med omlægningen vil kommunerne eksempelvis fremover skulle betale i gennemsnit ca. 15.000 kr. pr. 80-årig. I dag betaler de ca. 9.000 kr.
  • Modsat vil betalingen for en 40-årig blive sat ned fra 2.500 kr. til ca. 1.800 kr.
  • Den kommunale medfinansiering kommer også til at stige for de helt små børn – dvs. dem mellem 0-2 år.
  • Formålet med ordningen er at give kommunerne et økonomisk incitament til at gøre forebyggelses-, trænings- og plejeindsatser mere effektive og styrke samarbejdet med sygehusene om sammenhængende patientforløb.
  • Den kommunale medfinansiering blev indført i 2007 som led i strukturreformen.
  • Den kommunale medfinansiering udgør i dag ca. 20 mia. kr. årligt.

    Kilde: Sundhedsministeriet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00