Eksperter: Lægeoverenskomst er ikke det offentliges drømme-aftale

SUNDHED: Den nye overenskomst med de praktiserende læger er ikke det store spring fremad i forhold til at fremtidssikre sundhedsvæsenet. Men det offentlige bør være tilfredse alligevel. Der er taget små vigtige skridt, og man har undgået en lammende konflikt i sundhedsvæsenet, vurderer to eksperter.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regionernes overenskomst med landets 3500 praktiserende læger er ikke en drømmeaftale. Men den indeholder klare fremskridt. Og vigtigere - man undgår en konflikt med de praktiserende læger, der ville bremse udviklingen af sundhedsvæsenet i årevis.

LÆS: Ny overenskomst mellem det offentlige og de praktiserende læger

Sådan lyder vurderingen fra professorerne Kjeld Møller Pedersen fra SDU og Jakob Kjellberg fra Vive om den nye 3-årige overenskomst.

”Aftalen er en fortsættelse af almen praksis, som vi kender den. Med aftalen får lægerne flere opgaver og penge til at håndtere flere patienter. Men det er svært at se, at aftalen betyder, at lægerne nu ansætter en masse ekstra personale, så lægerne kan opfylde visionerne om, at langt flere patienter kan behandles uden for sygehusene,” siger Jakob Kjellberg.

Fakta
Ny udgave af Altinget: magasin
Septemberudgaven af Altinget: magasin udkommer torsdag med analyser, portrætter og baggrund. 

LÆS HELE MAGASINET HER

Han forstår derfor godt, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) betegner aftalen som udmærket, hvis hun mener "god uden at være prangende".

”Der er en række skridt i den rigtige retning,” lyder det fra Jakob Kjellberg.  

Husk alternativet - måske kaos
Aftalen kom på plads i dag, torsdag, efter ti måneders forhandlinger og hele to forhandlingssammenbrud.

Og det mener Kjeld Møller Pedersen og Jacob Kjellberg er vigtigt at huske på, når aftalen ikke kan kaldes en revolution i forhold til at løse problemerne med lægemanglen og arbejdet med at ruste almen praksis til at overtage langt flere af behandlingerne fra sygehusene.

”Alternativet kunne have været en konflikt, hvor man ikke ved, hvordan almen praksis ville se ud bagefter. Og med aftalen er der også tiltag, som vil betyde, at flere patienter bliver behandlet uden for sygehusene. Men aftalen betyder ikke, at man har løst problemerne med at sikre et bedre og mere sammenhængende sundhedsvæsen,” siger Jakob Kjellberg.

I forhold til nye opgaver hos de alment praktiserende læger, betyder aftalen blandt andet, at lægerne på sigt skal overtage flere sygehusopgaver med blandt andet KOL- og diabetespatienter.

Lægemangel ikke løst
Et af målene med aftalen var også at få afhjulpet problemerne med manglen på praktiserende læger i det geografiske Udkantsdanmark og i socialt belastede områder. Her er man blevet enige om, at en ny honorarstruktur skal gøre det økonomisk mere attraktivt at have praksis i disse områder.

”Med differentierede basishonorarer får man taget hul på at give lægerne et økonomisk incitament til at vælge udkantsområderne. Jeg tror langt fra, at det er nok, hvis økonomien alene skal trække i lægerne,” siger Jakob Kjellberg.

Netop overenskomstens indhold i forhold til at bremse manglen på læger i bestemte områder får kritik fra sundhedsministeren.

”Det er fint, at der med aftalen er opnået enighed om nogle tiltag, der skal være med til at sikre bedre lægedækning - herunder en model for differentieret basishonorar, som PLO og regionerne mener løser problemet. Men jeg må også sige, at vi fra regeringens side gerne havde set, at den model var endnu mere ambitiøs,” skriver sundhedsministeren i sin officielle reaktion på overenskomsten.

Professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen peger ligesom Jakob Kjellberg på, at lægemanglen ikke bliver løst med den nye overenskomst. Men det er heller ikke muligt, understreger han.

”Det er naivt at tro, at man kan løse problemet med den geografiske lægemangel med en overenskomst. I hvert fald med mindre man vil begynde at tvinge lægerne til at arbejde bestemte steder,” siger Kjeld Møller Pedersen.

Han og Jakob Kjellberg peger på, at en del af lægedækningsproblemerne ikke har noget med sundhedsvæsenet at gøre, men det faktum, at lægerne ligesom andre højtuddannede helst vil bo i de store byer.

Flere penge
Kjeld Møller Pedersen peger desuden på to ting ved den nye overenskomst.

Man tilfører flere penge til praksissektoren, så de kan udføre flere behandlinger. Heriblandt sygebesøg, som blandt andet kommunerne især har efterspurgt.

”Samlet set får lægerne mulighed for at tjene flere penge. Men overordnet bærer aftalen selvfølgelig præg af, at det er en forhandlet løsning. Det er ikke kun regionerne og PLO, som har skullet blive enige. Kommunerne og staten har haft krav, som man har skullet blive enige om,” siger Kjeld Møller Pedersen, der peger på, at Regionernes Lønnings- og Takstnævn også har kommunerne og staten blandt sine medlemmer.

Helt centralt ved aftalen er ifølge Kjeld Møller Pedersen også, at PLO og det offentlige har indgået en overenskomst, uden at stemningen er blevet svært forgiftet, som man så i 2013. Her var PLO og det offentlige på randen af en konflikt.

Luften er ikke fyldt med gift
PLO’s nuværende formand, Christian Freitag, var med til at vælte den foregående formand, som han mente havde leveret en for dårlig aftale efter regeringsindgrebet i 2013. Frygten har derfor været, at PLO ville være villig til en konflikt med det offentlige.

”Man kan sige, at det nye formandskab har leveret en aftale med en del flere penge til medlemmerne. Samtidig er samarbejdsklimaet med det offentlige i den proces ikke blevet ødelagt. Det gør det lettere næste gang og i det arbejde, der ligger uden for overenskomsten,” vurderer Kjeld Møller Pedersen. Han mener, at en konflikt ville have haft katastrofale konsekvenser i forhold til at udvikle sundhedsvæsenet.

Et andet vigtigt element i aftalen, som han vil holde øje med, er passagen om kvalitetsarbejdet i almen praksis.

”Her er lagt op til en helt ny struktur i såkaldte kvalitetsklynger, som jeg tror bliver interessant at se, hvordan fungerer i praksis,” siger Kjeld Møller Pedersen.

Dokumentation

Om aftalen

Praktiserende læger skal på sigt stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

Kontroller af visse kræftsygdomme foretages i almen praksis, ligesom praktiserende læger skal styrke fokus på behovene hos det stigende antal kræftpatienter.

Praktiserende læger får større ansvar for at følge op over for sårbare borgere efter udskrivelse fra hospitalet.

Sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.

Praktiserende læger med mange særligt behandlingskrævende patienter honoreres ekstra ud fra et såkaldt differentieret basishonorar.

Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel.

Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne.

Aftalen løber fra 1. januar 2018 til 31. december 2020.

Økonomi: 
Aftalen betyder flere penge til lægerne. I overenskomstens tredje år vil der være sket en vækst på 660 millioner kroner til lægerne. Pengene går blandt andet til en styrket indsats for kræftpatienter samt patienter med type 2-diabetes og KOL. Samtidig sikrer aftalen, at svage patienter får flere sygebesøg i eget hjem, og at de praktiserende læger får et større ansvar for at følge op på patienter efter udskrivelse fra hospitalet.

Som en del af aftalen indføres et såkaldt differentieret basishonorar til fordel for læger i lægedækningstruede områder og i områder med mange behandlingskrævende patienter. Hensigten er, at det skal forbedre lægedækningen de steder i landet, hvor der i dag er for få praktiserende læger.

Kilde: Danske Regioner 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Freitag

Fhv. formand, PLO, speciallæge i almen medicin
cand.med. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00