Debat

Energiplanlægning skal indføres i kommunerne

DEBAT: Hvis de danske kommuner skal nå den energipolitiske målsætning, kræver det nationale retningslinjer eller en direkte lovgivning, lyder det fra direktør for Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er i dag ikke noget overblik over, hvor mange kommuner der rent faktisk energiplanlægger. Dansk Byggeri vil derfor opfordre regeringen til at sikre sig, at kommunerne rent faktisk kommer i gang med planlægningen – hvis ikke ad frivillighedens vej, så ved lovgivning - ellers er der en stor risiko for, at vi ikke når de energipolitiske målsætninger på en hensigtsmæssig måde.

Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Af Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Danmark står over for en kolossal udfordring, når hele vores energisystem skal omstilles til vedvarende energi. Allerede i 2035 skal alle vores bygninger være forsynet med vedvarende energi, hvis det står til regeringen.
 
Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvordan udbygningen med vedvarende energi skal foregå? For eksempel skal alle de bygninger, der i dag opvarmes af olie- og gasfyr, have en alternativ opvarmningsform.

Nogle steder vil udbygningen af fjernvarme være det rigtige, andre steder vil en kombination af varmepumper og solceller måske være bedre. Hvad er det rigtige, og hvor kræver det analyser og koordinering på tværs af kommunegrænser? Kort sagt skal der energiplanlægges.
 
Nationale retningslinjer
Flere kommuner har i mange år arbejdet med energiplanlægning, men der har manglet retningslinjer og koordinering mellem kommunerne. Energistyrelsens nye vejledning om strategisk energiplanlægning giver kommunerne et værktøj til at energiplanlægge, men det er stadig frivilligt, om kommunerne vil gennemføre planlægningen. Der mangler overordnede nationale retningslinjer, så der ikke suboptimeres inden for de enkelte kommuner og laves fejlinvesteringer.
 
Det manglende kendskab til den fremtidige lokale energiforsyning udgør også et problem for de mange bygningsejere, som står over for at skulle investere i ny energiforsyning eller energieffektivisere deres bygning. Med et kendskab til den langsigtede energiforsyning vil energimærkerne af vores bygninger kunne udbygges til egentlige handlingsplaner, hvor der ikke kun ses på løsninger, der er rentable her og nu, men også ses på muligheder i et mere langsigtet perspektiv.

Det er vigtigt, at der anvises en langsigtet plan for energieffektivisering af vores bygninger, der i forhold til den enkelte ejer udfolder mulighederne og anviser en renoveringsplan. Dette ud fra en erkendelse af, at energiforbedring af bygninger mest rentabelt gennemføres som led i den almindelige bygningsfornyelse.

Der er altså flere gode grunde til at opprioritere energiplanlægningen. Både så der er et klart billede af, hvordan den kollektive energiforsyning udbygges, men også så der på bygningsniveau er et grundlag at disponere ud fra.
 
Den energipolitiske målsætning skal sikres
Dansk Byggeri byder den nye pulje på 19 mio. kroner til strategisk energiplanlægning i 2013-15 velkommen. Men der er i dag ikke noget overblik over, hvor mange kommuner der rent faktisk energiplanlægger.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Dansk Byggeri vil derfor opfordre regeringen til at sikre sig, at kommunerne rent faktisk kommer i gang med planlægningen – hvis ikke ad frivillighedens vej, så ved lovgivning - ellers er der en stor risiko for, at vi ikke når de energipolitiske målsætninger på en hensigtsmæssig måde.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00