Få økonomichefernes overblik over budget 2015

KOMMUNALØKONOMI: Otte ud af ti kommunale økonomichefer svarer i ny rundspørge, at næste år kommer til at byde på besparelser. Det vil betyde mindre personale på rådhusene og færre penge til børnehaver, men mere til forebyggelse. Altinget giver her et detaljeret overblik over budget 2015.

Den 15. oktober havde alle kommuner vedtaget deres budget for 2015. Men en ting er et budget, noget andet bliver regnskabet. De sidste par år er ikke alle de budgetterede penge brugt.<br>
Den 15. oktober havde alle kommuner vedtaget deres budget for 2015. Men en ting er et budget, noget andet bliver regnskabet. De sidste par år er ikke alle de budgetterede penge brugt.
Foto: colourbox.com
Kim RosenkildeMorten Hauge Larsen
Fakta
Om Altingets rundspørge
Altinget har i sidste halvdel af september gennemført en rundspørge blandt økonomichefer i landets kommuner. 59 har svaret på Altingets spørgeskema, men på nogle spørgsmål er andelen af besvarelser lavere.
(Antal respondenter ved de forskellige spørgsmål angives med N.)

På trods af kommunernes bugnende opsparinger og de seneste års underforbrug i forhold til økonomiaftalerne mellem KL og staten byder næste års budget på besparelser i et meget stort antal kommuner.

Det fremgår af en rundspørge, Altinget : Kommunal har gennemført blandt de økonomiansvarlige i landets kommuner. 80 procent af de økonomichefer, der har svaret, angiver her, at der vil ske besparelser på næste års budget.

Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at kommunerne samlet set kommer til at bruge færre penge, end de gør i år. For en besparelse et sted vil i mange tilfælde blive modsvaret af et højere forbrug et andet sted på budgettet.

Dokumentation

Kommunernes økonomi i 2015

Økonomiaftalen mellem KL og regeringen fastsætter en ramme for kommunernes serviceudgifter på 234,6 milliarder kroner og anlægsudgifter for 17,5 milliarder kroner.

KL's foreløbige prognose tyder på, at kommunernes samlede budgetter ligger 225 millioner kroner under den aftalte serviceramme (svarende til 0,1 procent) og 170 millioner kroner over den aftalte anlægsramme (svarende til 0,97 procent).

31 kommuner sænker skatten i 2015 med i alt 299 millioner kroner, mens fem kommuner hæver skatten med samlet 113 millioner kroner. Den samlede kommunale beskatning reduceres dermed med godt 186 millioner kroner.

I 2014 sænkede kommunerne skatten med 150 millioner kroner.

Kilde: KL og Økonomi- og Indenrigsministeriet.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00