Fabrin: Kommunerne er blevet stærkere

INTERVIEW: Trods den sejlivede fortælling om at kommunerne er pressede, er det kommunale styre faktisk blevet styrket gennem de sidste mange år. Det siger tidligere Venstre-borgmester og mangeårig KL-topmand Erik Fabrin i et interview om udviklingen i det kommunale selvstyre.

Forhenværende borgmester Erik Fabrin mener, at kommunerne igennem hans politiske karriere står styrket - især ovenpå kommunalreformen. Han har været kommunalbestyrelsesmedlem siden 1974.
Forhenværende borgmester Erik Fabrin mener, at kommunerne igennem hans politiske karriere står styrket - især ovenpå kommunalreformen. Han har været kommunalbestyrelsesmedlem siden 1974.
Sara Fleckner Vilstrup

Hver gang Christiansborg griber ind over for kommunerne, er det som om lokale politikere synger den samme sang. At staten blander sig i det, kommunalbestyrelserne bør bestemme.

Kommunalbestyrelserne vil til en hver tid ønske sig et større råderum, og specielt folketingspolitikerne vil til en hver tid ønske sig en mere direkte indblanding i, hvad pengene bliver brugt til. Sådan er spændingsfeltet. Politikerne må hele tiden teste hinanden og debattere på den præmis.

Erik Fabrin (V)
Tidligere borgmester i Rudersdal

Tidligere borgmester Erik Fabrin mener ikke, at det kommunale selvstyre har tabt terræn. Derimod mener han, at det kommunale selvstyre i dag er mere kraftfuldt end dengang, han trådte ind på den lokalpolitiske scene for 40 år siden.

"Gennem min tid som lokalpolitiker er det kommunale selvstyre blevet stærkere. Det er det blevet i kraft af kommunalreformen og især mængden af opgaver, kommuner administrerer i forhold til borgerne," siger Erik Fabrin til Altinget.dk.

Dokumentation

Blå bog

Erik Fabrin er født i 1941 på fyn og er handelsuddannet.

Den politiske karriere begyndte i 1964, da han blev landssekretær for Venstres Ungdom. Han blev VU-formand i 1968.

I 1974 blev han medlem af Søllerøds kommunalbestyrelse, og siden 1986 har han været borgmester i kommunen, der i forbindelse med kommunalreformen blev sammen med Birkerød til det nuværende Rudersdal Kommune. I 2012 overlod han posten som borgmester til partifællen Jens Ive.

Han har været formand for KL's bestyrelse fra 2006-2010 og sidenhen næstformand frem til marts 2014.

Sideløbende med de politiske aktiviteter ejede og drev Erik Fabrin blandt andet handelsvirksomheden Hjelm Bang A/S i Rødovre frem til marts 2003, hvor han afhændede virksomheden.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00